WorldSkills 2019 in Kazan: fantastische ervaring voor deelnemers

Peter van Andel één van 15 wereldtoppers in categorie Heavy Vehicle Technology

Monteur Mobiele Werktuigen Peter van Andel presteerde buitengewoon tijdens de 45e WorldSkills 2019 afgelopen week. Dinsdagavond 27 augustus was de officiële prijsuitreiking van deze prestigieuze beroepenwedstrijd. Helaas viel Peter niet in de prijzen en eindigde hij als 10e in de categorie Heavy Vehicle Technology. De deelnemers uit Brazilië, Canada en de VS gingen met de medailles naar huis. Evengoed een bijzondere prestatie van Peter als je tegen 14 andere wereldtoppers in enkele dagen tijd, met een aantal totaal verschillende voertuigen, het beste van jezelf moet laten zien. Peter kan terugkijken op een fantastisch evenement.

Van 22 tot 27 augustus hebben jonge mensen in Kazan laten zien dat je met een middelbare beroepsopleiding kunt excelleren in je vak. Op wereldniveau! Jonge vakmensen uit meer dan 60 landen, wedstrijden in 56 verschillende beroepen en ruim 1500 deelnemers gaven kleur aan dit tweejaarlijkse evenement.

Opvallend hoog niveau
Peter deed mee in de categorie Heavy Vehicle Technology en heeft de verschillende opdrachten vakkundig afgerond. Hij wist ondanks de concurrentie van 14 andere vaardige deelnemers het hoofd koel te houden. De opdrachten waren van een opvallend hoog niveau. De veiligheid en het volgen van correcte procedures bleken sterk puntenbepalend. Hoofd erbij houden dus als je bezig bent met het afstellen van een differentieel van een Russische Kamaz of een elektro-opdracht uitvoert aan een Caterpillar laadgraafcombinatie. Voor Peter geen enkel probleem: gewoon secuur werken en ondanks dat er af en toe wat onduidelijk was vanwege taalbarrières, – gelukkig spreekt Peter goed Engels! – heeft hij zijn opdrachten nauwgezet uitgevoerd.

Support en begeleiding aanwezig in Kazan
Dankzij zijn coach Paul Dijkstra van Fedecom en een sterke delegatie van Peters’ school Aventus in Apeldoorn, mocht hij tijdens de wedstrijd rekenen op morele- en praktische ondersteuning. Aventus docenten en medewerkers moedigden Peter fanatiek aan en Paul heeft met hulp van het platform Tim (Tech in Motion) de nodige voorbereidingen getroffen voor de training van Peter én is tevens jurylid van de WorldSkills. Een betere supportersclub kon hij zich niet wensen.

Deelnemen aan een wereldevenement
De prijsuitreiking was een ontlading voor alle deelnemers en de organisatie van WorldSkills 2019. De winnaars zijn bekend, de stress van goed willen presteren is achter de rug en de euforie van mogen deelnemen aan zo’n bijzonder wereldevenement is bij iedereen voelbaar. Zeker door een spetterende eindceremonie met een felicitatiespeech van president Poetin! Om mee naar huis te nemen en nog lang van na te genieten. Woensdagmorgen 28 augustus stond Peter weer op Nederlandse bodem. Met twee voeten, stevig op de grond. Zo is Peter: lekker nuchter, maar wel een topmonteur!

Beste Peter: geniet van alle aandacht en van je prestatie in Kazan en we wensen je veel succes met je verdere carrière als monteur Mobiele Werktuigen bij Hamoen in Ameide.

Om te noteren: de volgende WorldSkills zullen plaatsvinden in Shanghai, China, in 2021.

Tekst: Alinda van Dijk

Please follow and like us:
RSS