Nieuws

Winnaars GreenTech Innovation Awards 2018 bekend

Vanmorgen hebben Loek Hermans (Chairman of Topsector Horticulture & Starting Materials) en Marcus Arbenz (executive director IFOAM-Organics International) GreenTech Amsterdam geopend in RAI Amsterdam. GreenTech is dé wereldwijde vakbeurs voor tuinbouwtechnologie waar kennisoverdracht en innovaties rondom het duurzaam telen van gewassen centraal staan.
Aansluitend aan de opening heeft JanWillem Breukink (juryvoorzitter GreenTech Innovations Awards) de beste innovaties bekendgemaakt.

De winnaars zijn: Autostix – Visser Horti Systems (GreenTech Innovation Award), Poseidon Sodium Extractor – Van der Ende Groep (GreenTech Sustainability Award), Priva Academy – Priva Horticulture BV (GreenTech Impact Award) en IRIS! Scoutrobot – Metazet-FormFlex, Micothon & Ecoation (GreenTech Concept Award).
Bezoekers aan het evenement kunnen de (winnende) innovaties tot en met donderdag 14 juni bekijken.

Een deskundige jury selecteerde de 4 categoriewinnaars uit 22 genomineerden:

GreenTech Concept Award: IRIS! Scoutrobot – Metazet-FormFlex, Micothon & Ecoation
Robot voor detectie van ziekten en ontwikkelstoornissen van gewassen in kassen. De technologie is gebaseerd op de gepatenteerde Saber-sensor, die ongedierte, ziekten en tekorten in een vroeg stadium opspoort. De robot kan ook worden uitgerust met camera’s, een gyrosensor en sensoren voor relatieve luchtvochtigheidspercentage, temperatuur, CO², temperatuur van de toppen van gewassen en een PAR-sensor: een combinatie die zorgt voor een nagenoeg volledige gewasbeheersing.

Jury: Gewasbeheersing met gebruikmaking van hoog sensitieve, nauwkeurige technologie is de toekomst van de hedendaagse tuinbouw. Ofschoon de Scoutrobot van Metazet-FormFlex nog maar net gelanceerd is, denkt de jury dat deze uiterst geavanceerde technologie een enorm potentieel heeft en perfect past bij de hedendaagse gewasbeheersing.

GreenTech Impact Award: Priva Academy – Priva Horticulture BV
Priva Academy: toegang tot kennis, waar en wanneer dan ook. Priva Academy is een gratis online opleidingsservice voor kwekers van over de hele wereld, het Priva partnernetwerk en de Priva-organisatie. Gebruikers kunnen meer leren over irrigatie, klimaat, energie, arbeid en productieprocessen in een tuinbouw- en binnenklimaat. Priva Academy helpt om (32 ton) CO²-uitstoot te verminderen en 1,2 mio te besparen op overheadkosten.

Jury: Op succesvolle wijze nieuwe technologie presenteren aan kwekers over de hele wereld betekent niet alleen het aanbieden van nieuwe instrumenten, maar ook de verantwoordelijkheid nemen voor het trainen en opleiden van kwekers over de manier waarop ze optimaal van die instrumenten gebruik kunnen maken. De jury is van mening dat Priva met de Priva Academy deze verantwoordelijkheid op zich heeft genomen en een voorbeeld is voor veel anderen.

GreenTech Sustainability Award: Poseidon Sodium Extractor – Van der Ende Groep
De Poseidon is speciaal ontwikkeld voor telers die water afvoeren om natrium te lozen: het systeem haalt natrium uit drainagewater met maximaal behoud van waardevolle voedingsstoffen. Zo wordt voorkomen dat gewasbeschermingsmiddelen in de natuur terechtkomen. Het waterbehandelingssysteem is uitgerust met een systeem voor omgekeerde osmose. Hiermee wordt het afvalwater geconcentreerd en zodoende met 80% gereduceerd.

Jury: Waterkwaliteit is een steeds belangrijkere kwestie in de tuinbouwsector. De unieke Poseidon-technologie van de Van der Ende Groep is een duidelijk voorbeeld van uiterst duurzaam waterbeheer. De jury is van mening dat de toenemende vraag naar schoon water de Poseidon-technologie een rooskleurige toekomst biedt.

GreenTech Innovation Award: AutoStix – Visser Horti Systems
AutoStix is een nieuw systeem om het planten van stekken te automatiseren en zorgt voor efficiëntie in kwekerijen door een gepatenteerde planter met biologisch afbreekbare strips. Stekken van de moederplant kunnen direct in de AutoStix strip worden gestoken, die speciaal is ontworpen om het wortelstelsel te verbeteren. Stekken kunnen in grote hoeveelheden getransporteerd worden, terwijl er toch voldoende ruimte is voor elke stek, waardoor de kwaliteit verbetert.

Jury: Een nieuwe, unieke manier om stekken te planten met gebruikmaking van uitstekend ontworpen hightech in combinatie met duurzame materialen. AutoStix van Visser Horti Systems heeft het allemaal: het is een commercieel succesvolle innovatie met sterke technologie die in nauw samenwerkingsverband is ontwikkeld, en een revolutionair slim productontwerp. De jury koos AutoStix unaniem als winnaar van de GreenTech Innovation Award 2018.

Alle inzendingen voor de Awards maken onderdeel uit van de GreenTech Innovation Route. De genomineerde inzendingen zijn te zien in het InnovationLAB.

Over GreenTech
GreenTech is de mondiale ontmoetingsplaats voor alle professionals in tuinbouwtechnologie. GreenTech richt zich op de beginstadia van de tuinbouwketen en op zaken die relevant en actueel zijn voor telers. GreenTech Amsterdam vindt nog plaats tot en met donderdag 14 juni 2018 en wordt georganiseerd door RAI Amsterdam in het RAI Amsterdam Convention Centre.

Registreren voor GreenTech Amsterdam
Wie GreenTech wil bezoeken, kan zich online registreren op greentech.nl

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten