Tweede Kamerlid El Yassini “Maak zélf het onderwijs beter”

Bezoek mbo-studenten aan Tweede Kamer en gesprek VVD-parlementariërs

Wat hebben jonge mbo-studenten met politiek? Weinig, en zeker als je er niet veel van af weet. Goed dus om een bezoek te brengen aan de plaats waar de politiek zich ophoudt en waar je met eigen ogen kunt zien wat politici met je voor hebben en waar ze elke dag aan werken. Fedecom organiseerde woensdagmiddag 15 mei een rondleiding in de Tweede Kamer voor twaalf studenten en hun begeleiders.Na afloop volgde een gesprek met een aantal VVD-kamerleden. De gelegenheid voor deze jongen mensen om bestuurders vragen te stellen.

Zohair El Yassini, Remco Dijkstra en Arne Weverling van de VVD vertelden ieder over hun werkzaamheden waarbij de heer El Yassini, met het mbo en groen onderwijs in zijn portefeuille, de jongeren het meest direct aansprak. Als voorbereiding op dit gesprek is de studenten gevraagd na te denken over gespreksonderwerpen en vragen te formuleren. Gelukkig mankeert het politici nooit aan gesprekstof en werd het met hulp van de VVD’ers een levendige uitwisseling tussen politiek en onderwijs.

De heer El Yassini, een ‘self made’-man, onderstreepte het belang van goed onderwijs en diploma’s. Als leerling mag je daar zeker eisen aan stellen, zo vindt hij: “Jij bepaalt zelf ook het onderwijs dat je volgt. Je mag iets verwachten van je opleiding, en als je het ergens niet mee eens bent, zoek dan steun bij medeleerlingen en laat jezelf horen en maak gezamenlijk je ongenoegen kenbaar. Dat is de enige weg om iets te bereiken. Hierdoor maak je het onderwijs beter en werk je ook aan je eigen toekomst”.

El Yassini: “Nederland heeft doeners en aanpakkers nodig”
Volgens de VVD en de heer El Yassini vormen mbo-geschoolden een belangrijke groep in Nederland. Een groep die maatschappelijke betrokkenheid naar een hoger niveau kan tillen. Een thema waar de VVD de jongeren graag op wil wijzen. “Houd je ogen open voor de rest van de wereld. Nu al. Maar zeker straks als je eenmaal een vakdiploma op zak hebt. Word lid van een vakbond, organiseer je, toon je betrokken want vakbonden gaan ook weer over jouw toekomst. Over salarissen, arbeidsomstandigheden en je pensioen later. We hebben doeners nodig in Nederland, aanpakkers, praktische mbo’ers. Net zoals je het leert in je vak, zaken bouwen en repareren, zo geldt dat ook voor je werkomgeving en de maatschappij. ” zo legt El Yassini uit.

En hoe denken studenten na afloop van dit bezoek over politiek?
Nog steeds wat ver van hun bed maar bezoeken als deze zijn volgens alle deelnemers interessant en geven een beeld van wat politici doen. Het is leuk om in gesprek te komen met Tweede Kamerleden, zo direct en van dichtbij. Door vragen van de studenten ontstond er een plezierige interactie tussen Kamerleden en de bezoekende jongeren. Hier en daar zijn zelfs werkbezoeken afgesproken om een follow-up te geven op de vragen. Een concrete manier om je gehoord én betrokken te voelen met waar je mee bezig bent. Wat deze middag onder andere opleverde? De vraagstukken van onderwijs en studenten laten horen en samen met de politiek actief op zoek gaan naar verbetering en oplossingen.
Tekst: Alinda van Dijk

Please follow and like us:
RSS