Nieuws

TTO leden bezoeken De Jong Verpakking en worden geïnspireerd door pitches van TNO en WageningenUR Glastuinbouw

fedecom

Persbericht TTO

Dinsdag 2 juni 2015; Telersvereniging Tuinbouw Techniek Ontwikkeling (TTO) organiseerde afgelopen vrijdag 29 mei een excursie/brainstormmiddag voor haar leden. De middag startte met een bezoek aan het bedrijf De Jong Verpakking die marktleider zijn in verpakkingsmateriaal voor de AGF-sector. Na een toelichting over de organisatie door de directie volgde een interessante rondgang door de productieruimten van het bedrijf in De Lier. De kwekers keken hun ogen uit bij het zien van het productieproces van ook ‘hun’ verpakkingen. Wat kwekers te zien kregen sloot goed aan bij de technische insteek van de vereniging. Zo stonden er tal van machines en apparatuur met complexe automatiseringssystemen. De twee installaties van wel 120 meter lang voor het verlijmingsproces, lieten de kwekers toch wel even knipperen met de ogen.

Nadat de groep aangekomen was bij Demokwekerij Westland stond Jan Smits van Kenniscentrum Plantenstoffen al klaar om de kwekers bij te praten over de mogelijkheden van plantaardig restmateriaal, hoogwaardige inhoudstoffen, Biobased en de diverse lopende projecten op dit gebied. Een aantal kwekers in de zaal kon uit ervaring mee praten over de diverse kansen, maar ook bedreigingen die dit onderwerp met zich mee brengt.

De tweede helft van het programma stond in het teken van een brainstromsessie aan de hand van vijf pitches door de kennisinstellingen WageningenUR Glastuinbouw en TNO. De genoemde kennisinstellingen brachten op aanvraag van TTO diverse onderwerpen onder de aandacht doormiddel van korte pitches/presentaties. De onderwerpen die tijdens de middag aan de hand van een doordraaisysteem in de kas aan bod kwamen waren o.a.:

  • 3D gewasmodel wat het effect van belichting en gewasvorm berekent. Hiermee kan bepaalt worden wat de optimale locatie voor LED / SONT is.
  • Hyperspectrale cameratechniek voor vroegtijdige ziektedetectie.
  • Vision & robotics. Detectietechnieken met camera systemen boven het gewas (meten groei, detectie ziekten etc.) en in de schuur aan de geoogste producten (meten niet zichtbare kwaliteitskenmerken, lycopeen in tomaat, micospharella in komkommer).
  • Selectief verwijderen natrium uit water d.m.v. membraancel en elektrodialyse.
  • ‘Praten met de plant’. We kunnen alles modelleren en meten maar waar het uiteindelijk om draait is: Wat vind de plant van de omgeving? En hoe kunnen we sturen op een gelukkige plant met de hoogste productie en ziektewering.

“Een goede werkvorm met die korte pitches, je krijgt in een korte tijd veel informatie en je wordt weer aan het denken gezet. Daarnaast is het een mooi middel om onderzoek en praktijk aan elkaar te koppelen.” aldus één van deelnemende kwekers.

Tijdens het gezamenlijke buffet werd er nog lang nagepraat over de diverse onderwerpen en ideeën die tijdens de excursie zijn ontstaan. Ook voor de onderzoekers was het interessant om met de kwekers de discussie te voeren, zo gaf één van de onderzoekers aan: “Ik heb de middag met de kwekers zeker kunnen waarderen, heb zelf ook weer praktijkkennis opgedaan en ben op de hoogte wat er speelt in de praktijk”.

TTO is zes jaar geleden opgericht om technische innovatie gezamenlijk ter hand te nemen. De groeiende vereniging (allen primaire bedrijven) heeft een landelijke dekking en vertegenwoordigt ca. 10% van het glasareaal met de top van de moderne bedrijven. Momenteel heeft de vereniging 66 leden. Vijf maal per jaar wordt er een TTO excursie georganiseerd waarbij er diverse praktijkbedrijven worden bezocht. Ook worden de leden dan bijgepraat over de voortgang van de vereniging en over de resultaten van de diverse technische onderzoeken.

Meer informatie over TTO is te vinden op www.tto.nu

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten