TIM-topper Peter van Andel winnaar finale Skills Heroes

Goud voor onderdeel Mobiele Werktuigen

Vorige week, van 20 tot en met 22 maart, was de RAI in Amsterdam drie dagen lang het decor van een spannende finale van Skills Heroes. MBO –studenten die hier als finalisten uit de bus kwamen verdienden een toegangsticket voor de World Skills, straks in augustus, in de Russische stad Kazan. Zes TIM-toppers in de techniek van de Mobiele Werktuigen streden om deze bijzondere nominatie. Na een reeks spannende opdrachten werd Peter van Andel als winnaar gekwalificeerd in de categorie Mobiele Werktuigen. De gouden medaille die daarbij hoort, is op vrijdagavond de 22e aan hem uitgereikt.

Uiteraard hebben ‘onze’ zes TIM-toppers hun excellente kwaliteiten en vakmanschap aan de jury laten zien. De vakwedstrijden vragen een grote mate van concentratie en een beetje stressbestendigheid komt van pas tijdens de soms complexe opdrachten. Bikkelen, vertrouwen op je vakkennis en de jury overtuigen van je meer dan gemiddelde vaardigheden. Dat is Peter met verve gelukt.

De vakwedstrijden worden elke keer opnieuw druk bezocht. Ruim 4000 mensen kwamen een bezoek brengen aan de RAI, inclusief de kandidaten, begeleidende docenten, juryleden, schoolklassen en belangstellenden uit het onderwijs en bedrijfsleven. Best een behoorlijk publiek en probeer dan maar eens de kalmte te bewaren en je niet te laten afleiden door gedachten aan je concurrenten of iets in de opdracht dat je over het hoofd zou kunnen zien. Een prestatie van wereldniveau!

Hoe verging het Peter tijdens deze vakwedstrijden?
Zenuwachtig? “Nee, eigenlijk niet. Je hebt in drie dagen zeven opdrachten te doen en concentreert je daarop. Voor het grootste deel waren het voor mij bekende tractoren, maar als dat niet het geval was, was de opdracht toch wel goed uit te voeren. We hadden een leuk team en ik heb me drie dagen lang goed vermaakt, een hele leuke ervaring vond ik het”, zo licht Peter toe. En, gaat hij straks naar Kazan? “Natuurlijk! Ik heb het er met m’n leerbedrijf over gehad en zij vinden het net zo leuk als ik. Dus bereid ik me voor op de deelname aan de World Skills. Ik kijk er enorm naar uit!”

Hé, en wie was daar ook? Is dat niet een hero van vorig jaar? Jazeker, we zagen Dinand Hekman die vorig jaar in Boedapest mocht meestrijden tijdens de Euro Skills. Hij werd daar derde en won een bronzen medaille in dezelfde categorie als Peter. Samen met het ervaren jurylid Hielke van der Veen van Fedecom Academy observeerde en jureerde hij de verrichtingen van onze zes toppers.

Hoe is dat, om je nu als jurylid te begeven op het podium van de finale van de World Skills?
“Dat was hartstikke leuk. Om dit keer aan de ‘andere kant’ te staan. Een stuk gemakkelijker dan wanneer je kandidaat bent!” Dinand werd na afloop van de Euro Skills benaderd voor deze taak en begin van dit jaar werd dat officieel. Hij vindt het heel bijzonder dit te mogen doen.

Welke belangrijke tips heb je voor Skills Hero Peter?
“Tja, dat begint met niet gestrest raken. Niet tijdens de opdrachten maar ook niet als je straks in de aanloop naar de World Skills door heel veel mensen wordt benaderd met vragen, verzoeken, fotosessies en uitnodigingen om ergens te komen opdraven. Peter gaat het nog druk krijgen,” denkt Dinand. En ook een aanrader: “Zorg dat je Engels een beetje op peil is, nog een beetje bijspijkeren kan geen kwaad. De opdrachten zijn in het Engels en het is natuurlijk fijn als je een beetje met andere mensen kunt communiceren, straks in Kazan,” geeft Dinand nog mee.

Wat ons betreft zijn de zes TIM-toppers stuk voor stuk kampioenen. En hun prestatie laat maar weer eens zien dat het vak van monteur Mobiele Werktuigen er een is die heel interessant en dynamisch is. Gelukkig mochten de deelnemers rekenen op de onvermoeide hulp van hun leerbedrijf die hen daar waar kon, begeleid hebben. Voor de volledigheid nog even de uitslag:

1-Goud : Peter van Andel – ROC Aventus Apeldoorn (Hamoen LMB te Ameide)

2-Zilver : Bram Karels – Aeres Tech Ede. (W.N. Kramer B.V te Burgerbrug)

3-Brons : Bryan Steinz – SOMA Harderwijk (Pon Equipment in Almere)

World Skills van 22 – 27 augustus in Rusland
De Skills-kampioenen van vorige week kwalificeerden zich voor deelname aan de WorldSkills, het WK voor beroepen dat van 22 tot en met 27 augustus plaatsvindt in Kazan. Vrijdag 12 april is de officiële presentatie van het Skills Team Nederland 2019. Zij maken deel uit van 1500 jongeren in de leeftijd tot 25 jaar die gaan strijden tegen vakgenoten uit ruim 60 landen. Een evenement waar TIM-scholen, het bedrijfsleven en Fedecom met veel verwachtingen naar uitkijken.

Tekst: Alinda van Dijk

 

Please follow and like us:
RSS