Landbouwtechniek

T-rijbewijs verplicht vanaf 1 januari 2015

fedecom

Dinsdag 15 april jl. heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel voor invoering van het T-rijbewijs. Vanaf 1 januari 2015 mogen bestuurders van landbouwtrekkers of motorrijtuigen met een beperkte snelheid, waaronder zelfrijdende werktuigen en oogstmachines, niet zonder een rijbewijs op de openbare weg rijden.

Overgangsregeling

Een trekkercertificaat kan in 2015, maar wel vóór 2016 worden omgewisseld voor een T-rijbewijs. Bestuurders met een B-rijbewijs behaald vóór 1 januari 2015 mogen rijden op voertuigen van de zogenaamde categorie T. Bij de reguliere verlenging van het B-rijbewijs, binnen 10 jaar, wordt het T-rijbewijs bijgeschreven.

Minimum leeftijd 16 jaar

De huidige minimumleeftijd van 16 jaar is ongewijzigd.

Uitzondering T-rijbewijs plicht

Het T-rijbewijs is niet verplicht voor een selectief aantal categorieën voertuigen. Het betreft landbouw- en bosbouwtrekkers en motorrijtuigen met beperkte snelheid niet breder dan 1,30 meter én met de functie maaien, vegen, uitwerpselen opzuigen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of onkruid bestrijden én geen hefinrichting aan de voorzijde én niet voorzien van inrichting tot het koppelen van een aanhangwagen, een verwisselbaar getrokken machine of een driepuntshefinrichting.

Please follow and like us:
RSS