Skills the Finals in Leeuwarden gewonnen door Pedro Walhout

Vorige week vond de beroepenwedstrijd Skills the Finals plaats in Leeuwarden. De zes Tim-toppers finalisten van de categorie mobiele werktuigen, zetten drie dagen lang hun beste beentje voor. Onder de kritische blik van de jury, met in hun hoofd een gezonde dosis stress en ondanks de soms complexe opdrachten, slaagden de zes erin tot aan de laatste wedstrijd geconcentreerd te blijven.

Deze editie opvallend: de organisatie en de sponsors van Skills the Finals hebben flink geïnvesteerd in een volledig uitlaatgas-afzuigsysteem in het WTC Expo. Bedoeld om tijdens de wedstrijden een goede en veilige rookgasafvoer te garanderen voor zowel deelnemers als bezoekers. Een prettig werkklimaat op het enigszins verhitte toneel van de Skills. Ook bijzonder tijdens deze editie: het bezoek van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Ingrid van Engelshoven. Zij bezocht Skills the Finals en toonde grote interesse in de wedstrijden en de deelnemers, waaronder die van de mobiele werktuigen.

Storingen opsporen en oplossen
De opdrachten voor de monteurs mobiele werktuigen waren divers en bevatten handelingen die een beroep deden op meerdere kennisgebieden. Zo was er een opdracht ‘motoren’ waarbij met hulp van een vermogenstest een turbostoring aan een Kubota-tractor moest worden opgelost. Verder waren er storingen aan de hydrauliek van een graafmachine op te sporen en stond een ‘pre delivery inspection’ (afleverinspectie van een nieuwe trekker) van een hagelnieuwe Massey-Ferguson trekker op het programma. Uiteraard waren er de nodige storingen voorzien om het de Tim-toppers niet te gemakkelijk te maken!

Praktijkopdrachten voor Tim-toppers
Bovenstaande opdrachten komen allemaal rechtstreeks uit de praktijk en zijn opgesteld door juryleden die zelf werkzaam zijn in de mobiele techniek. En, alles is van tevoren uitvoerig getest en uitgevoerd. De juryleden hebben de deelnemers tijdens de uitvoering van de opdrachten nauwlettend gevolgd bij hun verrichtingen. Aandachtspunten bij de beoordelingen zijn: diagnose, metingen, het volgen van procedures, rapportages en veiligheid. Koppie erbij houden dus!

“Meedoen om de leuke ervaring van Skills the Finals”
Zoals bij elke wedstrijd kan er maar één winnaar zijn: Pedro Walhout presteerde het beste in de categorie van monteur mobiele werktuigen en verzamelde de meeste punten. Best een verrassing zo vertelt Pedro: “Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Ik deed vooral mee om de ervaring van de wedstrijd. En ik zag ook weinig niveauverschil tussen de vijf andere deelnemers en mijzelf” Ook niet zenuwachtig geweest? “Nee, eigenlijk niet. Misschien omdat ik niet meedeed om te winnen en daarom weinig spanning voelde tijdens de opdrachten”.

Meteen aan de slag bij zijn stagebedrijf!
Pedro doet zijn eindstage bij de firma Vervaet in Biervliet. Vervaet ontwikkelt en produceert hightech zelfrijders voor oogstwerkzaamheden en voor het verspreiden van mest en meststoffen. Pedro werkt als monteur mechanisatie van tractoren. Een dynamische en innovatieve omgeving waar Pedro straks aan de slag gaat! Aan het einde van zijn stage eind juni, begin juli, en na het behalen van zijn diploma, heeft Vervaet namelijk meteen een contract klaarliggen voor Pedro.

 

 

Uitslag Skills the Finals 2020 – monteur mobiele werktuigen
1. Pedro Walhout – Aventus (LMB Vervaet Biervliet)
2. Stan van Esch – Helicon Opleidingen (Stage bij Geert-Jan de Kok)
3. Bryan Steinz – SOMA College ( Pon Equipment Almere)
4. Stefan Lubrecht – Aeres Tech (Firma Evenboer Broek en Waterland)
5. Jan van der Veer – Friesland College (Mechanisatie Franeker)
6. Arjan de Vries – Clusius College (v.d. Sluis BV Anna Paulowna)

Flink wat bezoekers Skills the Finals
Aan de supporters en toeschouwers kan het succes van de Skills niet gelegen hebben. De zes finalisten zijn aangemoedigd en aanschouwd door flink wat bezoekers: maar liefst 12.000 bezoekers zijn deze drie dagen in Leeuwarden geweest. Onder hen veel vmbo’ers die in verband met hun beroeps- of studiekeuze Skills the Finals bezochten.

Pedro, nogmaals gefeliciteerd! We wensen je alvast veel succes met de voorbereidingen voor de EuroSkills, straks in september (16-20 sept). Dan vindt het EK voor beroepen plaats in Graz, Oostenrijk. Pedro en andere winnaars vormen het Skills Team Nederland dat op 10 april wordt gepresenteerd.

Tekst: Paul Dijkstra en Alinda van Dijk

Please follow and like us:
RSS