Registratie van (land)bouwvoertuigen in gebruik vóór 1 januari 2021

Vanaf 1 januari 2021 geldt de registratieplicht voor onderstaande (land)bouwvoertuigen als ze vóór die datum in gebruik zijn genomen:

  • Land- of bosbouwtrekker, ongeacht de maximumconstructiesnelheid;
  • Motorrijtuig met beperkte snelheid met een maximumconstructiesnelheid ≥ 6 km/u;
  • Land- of bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (getrokken werktuigen) als de maximumconstructiesnelheid hoger is dan 25 km/u of als deze ontheffing plichtig zijn op grond van afmetingen en/of aslasten.

De eigenaar van het (land)bouwvoertuig in gebruik dient de registratie zelf te verzorgen.

Het registreren van een vóór 1 januari 2021 in gebruik genomen voertuig kan online geschieden via de RDW website (eHerkenning of Digid) of via de RDW keuringstations. Registreren, zonder een technische beoordeling (schouwing) is mogelijk van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021.

Onderstaande voertuigkenmerken dienen bij registratie van (land)bouwvoertuigen in gebruik vóór 1 januari 2021 te worden aangeleverd.

V is Verplicht en F is Facultatief

Trekker Motorrijtuig met

beperkte snelheid

Aanhangwagen

Getrokken werktuig

Voertuig Identificatie Nummer (VIN) V V V
Merk V V V
Type F F F
Handelsbenaming V V V
Voertuigcategorie V V V
Bouwjaar V V V
Maximum constructiesnelheid V V V
Brandstof V V V
Voertuigomschrijving   V  
Vermelding grensverkeer-kenteken F F F

 

VIN: Het voertuigidentificatienummer (VIN) is ingeslagen in het voertuig en kunt u ook vinden op de constructieplaat. Het VIN zorgt voor de unieke identiteit van het voertuig.

Zonder het VIN kunnen voertuigen niet worden geregistreerd, noch kan een kentekenplaat worden verkregen. Ontbreekt het VIN dan kan men deze laten inslaan door de RDW. Het moet een uniek nummer zijn en moet aangebracht en zichtbaar zijn op een vast onderdeel van het chassis.

Merk: Vul het merk van het voertuig in. Het merk staat op de buitenkant van het voertuig. Op de constructieplaat staat de naam van de fabrikant. Die kan anders zijn dan het merk.

Type: Vul het type van het voertuig in. Het type staat meestal op de constructieplaat. Op de motorkap af andere plek aan de buitenzijde van het voertuig staat meestal de handelsbenaming en niet het type. Als u alleen de handelsbenaming weet, laat u dit veld leeg.

Handelsbenaming: Vul de juiste handelsbenaming van het voertuig in. Als de handelsbenaming niet voorkomt in de lijst, kunt u hier zelf de handelsbenaming invullen. De handelsbenaming staat meestal op de motorkap of andere plek aan de buitenzijde van het voertuig. Op de constructieplaat staat meestal het type en niet de handelsbenaming.

Voertuigcategorie: Kies de juiste voertuigcategorie. Als de landbouw- of bosbouwtrekker tijdelijk is voorzien van rupsbanden, vult u ‘landbouw- of bosbouwtrekker op wielen’ in.

Bouwjaar: Vul het bouwjaar van het voertuig in. Deze staat meestal op de constructieplaat. Het bouwjaar wordt gebruikt om de datum eerste toelating vast te stellen (30-06-bouwjaar).

Maximumconstructiesnelheid: Maximumconstructiesnelheid in km/u is: de snelheid waarvoor het voertuig technisch is ontworpen door de fabrikant. U kunt de maximumconstructiesnelheid vinden op het certificaat van overeenstemming of andere technische documentatie. U mag de snelheid ook zelf inschatten. Ook de voertuigcategorie ‘landbouw-of bosbouwaanhangwagen’ of ‘verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk’ heeft een maximumconstructiesnelheid.

Brandstof: Kies de juiste brandstof. Maakt uw voertuig gebruik van meerdere brandstoffen? Kies hier de brandstof die het meest gebruikt wordt.

Voertuigomschrijving: type voertuig; bijvoorbeeld maaidorser, hakselaar, spuitmachine, maaimachine of heftruck

GV- kenteken: Als u voor dit voertuig in het bezit bent van een grensverkeerkentekenplaat dan kunt u dat hier invullen.

De kosten van het administratief registreren en tenaamstellen bij de RDW, van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021, zijn 18 euro per voertuig.

De kentekenplaat wordt aangevraagd/besteld bij een erkende kentekenplaat fabrikant. Een gele kentekenplaat kost circa 12 euro. Een witte kentekenplaat kost circa 11 euro.

Vanaf 1 januari 2022 is registratie via de website niet meer mogelijk. Registratie van (land)bouw-voertuigen komen dan in het reguliere traject, dat wil zeggen een technische beoordeling (schouwing) door de RDW en de reguliere tarieven.

Please follow and like us:
RSS