Plenair Tweede Kamer debat kentekenplicht in week 43

fedecom

Het overleg over de kentekenplicht dat in juni jl. was geschorst zal worden vervolgd in een plenair debat in de Tweede Kamer in week 43. De datum van inwerkingtreding op 1 januari a.s. zal, naar verwachting, dan ook wijzigen in 1 april 2017.

Reden voor het schorsen van het overleg waren amendementen betreffende ruimere ontheffingen voor voertuiggroepen alsook de strafmaat voor recidivisten voertuigbestuurders in relatie tot alcohol- en drugsgebruik. Beide thema’s betreffen  de wegenverkeerswetgeving, echter de strafmaat voor recidivisten is de verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie. Nadere afstemming intern I&M en met de collega minister was hierdoor vereist.

De directe consequentie van uitstel besluitvorming is dat de periode waarin de bestaande voertuigen moeten worden gekentekend beduidend wordt ingekort. De einddatum van dit traject is namelijk bepaald door de Europese APK-richtlijn op mei 2018.

In de afgelopen maanden hebben stakeholders intensief overleg gepleegd om de impact van het wetsvoorstel te beoordelen in het perspectief van toekomstgericht ondernemen en agrarische bedrijfsvoering. Het wetsvoorstel omvat namelijk meer dan alleen de kentekenplicht. De maximum rijsnelheid  voor voertuigen wordt verhoogd van 25 naar 40 km/u, mits deze voertuigen ook technisch verantwoord 40 km/u kunnen rijden. Ook wordt wettelijk geregeld dat alleen tractoren met een maximumconstructie van meer dan 40 km/u apk-plichtig zijn vanaf 20 mei 2018 en er geen motorrijtuigenbelasting wordt geheven voor landbouwvoertuigen.

Dit wetsvoorstel biedt belangrijke voordelen die het belang dienen van de toekomstgerichte ondernemers in de agro- en groensectoren.

Samengevat:
•    zeer lage kosten voor het kentekenen van de bestaande voertuigen
•    legaal 40 km/uur rijden
•    toegang tot veilige en snelle routes (gebiedsontsluitingswegen)
•    centrale ontheffing verlening
•    tenaamstelling van voertuigen en centrale registratie van voertuigkenmerken
•    nieuwe voertuigen voldoen aan de actuele wet- en regelgeving, inclusief de wegenverkeerswet

De kentekenplicht geldt voor landbouw- of bosbouwtrekkers, mobiele machines, landbouw- en bosbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken.

Please follow and like us:
RSS