Groentechniek

Nieuw op Groentechniek Holland 2017: ‘pop up stadspark’

Nieuw op GroenTechniek Holland 2017, Nederlands grootste vakbeurs voor groenprofessionals,  is een zg. ‘pop up stadspark’. Met dit nieuwe fenomeen ‘pop up stadspark’ kan een gemeente voor een oud industrieterrein, afgebroken fabriek of braakliggend terrein een consortium van vier disciplines inhuren die het gebied in no time transformeren tot een stadspark voor de korte en middellange termijn. Op vakbeurs GTH tonen de betrokken deelnemers Husqvarna Nederland, Tonsel Boomkwekerijen, Van Berkel Groep en Van Vliet Kastanjehout hoe een compleet stadspark van zo’n 3.000 m2 snel en eenvoudig te realiseren is. Groenprofessionals zien op GTH welke keuzes door de leveranciers gemaakt zijn voor de flora, materialen en technieken en alle aspecten van de aanleg, afbraak en het onderhoud waaronder duurzaamheid, machines en gereedschap, afzettingen, outdoor meubilair, bodembedekkers, beplanting en bemesting.

Eigentijdse groene oplossing
Variatie, duurzaamheid, dynamiek, snellere doorlooptijd en multifunctionaliteit zijn kernwoorden van deze tijd, ook voor het gebruik van de openbare ruimte. Een park kan aangelegd worden voor de komende 40 jaar, maar in het licht van de gebruikers en gemeenten is het vaak wenselijk om tijdelijke aanpassingen te kunnen verrichten en ook het gevoel van verandering na een aantal jaren in plaats van decennia past beter bij deze tijd. Veel gemeenten hebben een oud industrieterrein, verpauperde woonwijk, afgebroken fabriek of een bouwkavel voor een nieuwbouwproject dat nog jaren op zich laat wachten. Dergelijke gebieden omringd door andere woningen of bedrijfsgebouwen bestaan soms jaren en doen afbreuk aan de omgeving qua uitstraling, veiligheid, milieubeheer en leefomgeving. Met het  ‘pop up stadspark’ kan een gemeente het snel transformeren tot een stadspark voor de korte en middellange termijn met een gunstige invloed op een groene, gezonde en veilige leefomgeving waar plaats is voor recreatie, sporten, cultuur, flora en fauna, waterberging en sociale interactie tegen een lage kostprijs.

Aanleg én onderhoud van het stadspark
Op GTH ziet de bezoeker twee stadia; aanleg en onderhoud. Bij onderhoud is duurzaamheid een belangrijke factor. Bij de aanleg is de keuze met name gebaseerd op beschikbaarheid en kosten van product, snelheid van het kunnen plaatsen en in hoeverre het voldoet aan een groene perceptie voor de gebruiker van het park. Dit geldt voor gras, bodembedekkers, bomen, struiken, verharding, inrichting, waterpartijen, verlichting en verticale begroeiing. Het ‘pop up stadspark’ is bij voorkeur energieneutraal wat betreft benodigde energie voor aanleg en onderhoud (wind- en zonne-energie). Bij onderhoud gaat het om (bij)zaaien, maaien, reinigen, snoeien, afvalbeheer, zagen en onkruidbestrijding, veelal door elektrische apparatuur en gereedschap en waar mogelijk aangestuurd door een autonoom managementsysteem.

Alle merken, deelnemers en online entreekaarten op www.groentechniekholland.nl
De tweejaarlijkse vakbeurs GroenTechniek Holland is van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 september in Biddinghuizen en dagelijks open van 10 tot 17 uur. Alle deelnemers en merken zijn te vinden op www.groentechniekholland.nl, waar bezoekers ook online een entreekaart kunnen kopen met een korting van € 2,- op de entreeprijs van € 19,50. Daarmee krijgt de bezoeker entree tot de beurs, hij/zij kan parkeren op het nabij gelegen parkeerterrein, ontvangt de GTH-beursmagazine en een welkomstdrankje. Met een kortingskaart van een van de business- of mediapartners ontvangt de bezoeker € 4,50 korting en betaalt € 15,-; op vertoon van een relatiekaart via een van de GTH-deelnemers is de entree voor vakbezoekers gratis.

Please follow and like us:
RSS