Nieuws

Monteur Giel Buijs wint ‘landbouwmechanisatie’ tijdens Euroskills

fedecom

Tijdens de afgelopen EuroSkills van 1-5 oktober in het Franse Lille heeft Giel Buijs (23) goud gewonnen in de categorie ‘monteur landbouwmechanisatie’. De monteur van mechanisatiebedrijf Liebau uit Roosendaal: ,,Een bijzondere ervaring, want zo vaak word je niet Europees kampioen.” Op de recente ATH in Biddinghuizen hebben veel bezoekers Giel aan de slag kunnen zien. Daar oefende hij met motoren, aandrijftechniek, transmissies, elektronica, meet- en regeltechniek en hydrauliek. ,,Voor alle deelnemers was duidelijk met welke machines en merken we moesten werken. Van trekker tot combine en balenpers. Ik heb er daarom ook flink mee geoefend om zo ver mogelijk te komen.”

Succes door training

Een hele ervaring noemt Giel de EuroSkills. ,,Toen ik de voorrondes en het NK had gehaald, wilde ik in Frankrijk ook iets laten zien. Naast de ATH hebben we via PTC+ nog verschillende cursussen gevolgd en merkspecifieke kennis geleerd. Anders red je het niet tijdens de finale. Met sommige landbouwvoertuigmerken werk ik namelijk niet. Maar je moet goed bekend zijn met een merk, als daar een storing in verwerkt zit.” De eerste twee dagen gingen voortreffelijk, de derde dag viel tegen. ,,Ik had dus niet meer verwacht dat ik zou winnen. Dan is het extra mooi dat ik samen met de Duitse kandidaatop de eerste plek ben geëindigd.”

Mooie reclame voor bedrijf en school

Terug in Nederland blijft Giel nuchter. De felicitaties van zijn trotse werkgever Liebau en voormalige opleiding Radius College waardeert hij. ,,Het is natuurlijk mooie reclame dat ik dan win. Maar de kennis gaat tegenwoordig zo snel dat ik zeker bij blijf leren. Ik hoop wel dat ik met mijn kennis verder kan groeien als monteur.”

Coördinator Paul Dijkstra: ,,Hier hebben we naar toegewerkt”

Opleidingsadviseur Paul Dijkstra van kennisadviescentrum Kenteq is als coördinator verbonden aan de Vakkanjers. Hij is blij met het resultaat van Giel. ,,Hij is een prachtig uithangbord voor onze sector. Landbouwmechanisatie was van nature wat bescheiden in het promoten van de eigen kwaliteiten. De afgelopen jaren hebben we met Vakkanjers laten zien dat ons vak toch bijzonder prachtig is en veel kennis en vaardigheden vraagt. Ook de Fedecom Academy draagt bij aan het belang van een goede opleiding voor een sterke branche. Ik krijg nu ook steeds vaker de vraag van mechanisatiebedrijven of ze een monteur mogen aanmelden voor de Vakkanjers. Een goed teken.”

Wat is EuroSkills?

Euroskills is een evenement waar jonge Europese vakmensen van allerlei disciplines tegen elkaar strijden. Het Nederlandse team won 9 keer goud. Ook behaalden twee kandidaten een zilveren en twee anderen een bronzen medaille. Er deden in totaal 450 Europese kandidaten mee.

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten