Groentechniek

Landbouwmachines & wet- en regelgeving 2017

fedecom

De Tweede Kamer heeft op 13 december 2016 het wetsvoorstel kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen verworpen. Hiermee zijn ook de snelheidsverhoging van 25 naar 40 km/u én de uitvoeringswijze APK voor trekkers met een constructiesnelheid van meer dan 40 km/u ´aangehouden´.

De trekker-APK is onderdeel van de Europese Richtlijn 2014/45 die op 20 mei 2018 in werking treed. Het ministerie van I&M is met RDW in overleg om dit zonder een kenteken- registratie uit te kunnen voeren.

Europese typegoedkeuringen
EU Verordening 167/2013, betreft de Europese typegoedkeuring voor
–    trekkers / categorie T en C
–    aanhangers (transport) / categorie R
–    verwisselbare getrokken machines / categorie S

Deze Verordening geldt voor nieuwe typen voertuigen vanaf 1 januari 2016 en voor alle typen voertuigen vanaf 1 januari 2018. Kernthema is dat samengestelde voertuigen integraal voldoen aan de eisen betreffende veiligheid o.a. koppelingen, remmen, verlichting en markeringen.

Nationale een individuele goedkeuringen mogen afwijken van de Europese normen. RDW is de NL instantie verantwoordelijk voor typegoedkeuringen. Zij voeren nu overleg met het ministerie van I&M welke eisen hiervoor worden gesteld en deze eisen zullen aansluitend worden vastgelegd in de Regeling Voertuigen.

T-rijbewijs
De evaluatie van het T-rijbewijs wordt uitgevoerd, met in 2017 het verzamelen van praktijkervaringen en de rapportage in 2018.

Wordt vervolgd.

Contactpersoon over dit dossier: Theo Vulink, vulink@fedecom.nl

Please follow and like us:
RSS