Innovation First #2: ‘Het landbouwvak over 10 jaar

Tijdens de aankomende beurseditie van de SIMA, van 26 februari t/m 2 maart 2017 in Parijs, staat de bevordering van innovatie en talent meer dan ooit centraal. De vakbeurs werpt een toekomstgerichte blik op beroepen in de landbouwsector in het kader van één van de hoofdevenementen tijdens de vakbeurs: ‘Innovation First’.

Een thema rondom vier onderwerpen

Innovation First #2 staat dit jaar in het teken van het thema ‘Het landbouwvak over 10 jaar’, en wordt benaderd rondom 4 onderwerpen:

  • Digitalisering: landbouwberoepen in een digitale periode – Digitalisering en de exploderende hoeveelheid data die wordt gegenereerd, beïnvloeden de beroepsvaardigheden in landbouwondernemingen. Worden landbouwers ‘data producenten’ en ondergaat de essentie van hun beroep een onvermijdelijke verandering?
  • Robotica: tractoren zonder bestuurder? – Geïntroduceerd voor fokprogramma’s op landbouwondernemingen, ontwikkelt robotica zich verder op andere gebieden. En deze evolutie versnelt. Vervangen robots in de toekomst de huidige tractoren en landbouwmachines?
  • Bio-economie: op zoek naar een nieuw economisch model – Enerzijds stimuleert marktglobalisering en prijsvolatiliteit vele landbouwers om nieuwe methodes en nieuwe inkomstenbronnen te genereren, anderzijds wordt het concept bio-economie beschouwd als middel om in te spelen op vraagstukken over hergebruik van bronnen. Wordt de landbouwer een zelfvoorzienende energieproducent?
  • Genomics: planten en dieren in een Big Data tijdperk – Landbouwontwikkeling is nauw verbonden met de vooruitgang in genetica, zowel voor het cultiveren van planten als het fokken van dieren. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe instrumenten voor genomics en fenotypering verbetert de genoomkennis, met aanzienlijke tijdwinst in de selectieprogramma’s en diversificatie van de profielen als gevolg. Maar leidt Big Data tot nieuwe oplossingen voor toekomstige instrumenten? Ingenieursopleidingen uit 91 landen zijn momenteel gevraagd om over deze vier onderwerpen na te denken. Vanuit Nederland zal de Universiteit Wageningen een aantal inzendingen insturen.

Een thema met zes hoogtepunten

Laboratorium voor ideeën, broedplaats voor projecten, focus op de toekomst… het thema van Innovation First #2 en de daaraan verbonden onderwerpen, worden tijdens verschillende hoogtepunten op de vakbeurs belicht:

  • De beursruimte voor de toekomst, met de presentatie van toekomstscenario’s door vakorganisaties (landbouw en andere sectoren): concurrentieclusters (Aerospace Valley, Agri Sud-Ouest Innovation…) en technische onderzoeksinstituten (Irstea, Arvalis…);
  • Projecten van Franse en internationale ingenieursopleidingen die het resultaat van de bevindingen van studenten presenteren;
  • Internationale Ontmoetingen, gerealiseerd in de vorm van debatten, conferenties en uitwisselingen met internationale specialisten over de uitdagingen van de agrarische sector;
  • Portretten van innovatieve landbouwers, innovatie gezien door de ogen van Franse en internationale professionals, innovatief met hun unieke prestaties, met de Kamers van Landbouw en het Innov’Action programma;
  • Het Start-up Village, waar alle laatste ontwikkelingen rondom het gekozen thema worden gepresenteerd;
  • De Innovatie Galerij, met displays en verklarende diagrammen voor toelichting over de winnende projecten in het kader van de SIMA Innovation Awards 2017.In de vorm van vele evenementen en het aanbod van noviteiten dat op de vakbeurs wordt gepresenteerd, staat innovatie opnieuw, en meer dan ooit, centraal tijdens de SIMA 2017.

Over Comexposium

De groep COMEXPOSIUM, een van grootste organisatoren van vakevenementen wereldwijd, organiseert meer dan 170 BtoC en BtoB evenementen, in 11 verschillende activiteitensectoren variërend van voedingsmiddelen, landbouw, mode, interne staatsveiligheid, bouw, high-tech of optiek tot transport. Comexposium verwelkomt jaarlijks 45.000 exposanten en ruim 3 miljoen vakbezoekers in 26 landen wereldwijd. Comexposium is werkzaam in ruim 30 economische groeigebieden, zoals: Algerije, Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, China, Duitsland, de Filipijnen Frankrijk, Indonesië, Italië, Japan, Korea, Monaco, Nederland, Nieuw Zeeland, Qatar, Rusland, Singapore, Spanje, Thailand, Turkije, UAE, de U.S.A. en Verenigd Koninkrijk.

Informatie en contact in Nederland

In Nederland wordt de SIMA 2017 vertegenwoordigd door Promosalons Nederland (tel: 020-4620020, email: info@promosalons.nl). Hier kunnen geïnteresseerden terecht voor al hun vragen met betrekking tot deelname en bezoek aan de beurs. Promosalons Nederland beschikt over inschrijfdossiers, uitnodigingen, reis- en verblijfmogelijkheden, marktinformatie, enz.

Please follow and like us:
RSS