Nieuws

Hoe is kennisoverdracht bij u in het bedrijf eigenlijk geregeld?

fedecom

Medewerkers maken een onderneming. Maar hoe zorgt u dat de kennis in uw bedrijf aanwezig blijft, ook na vertrek van een medewerker. De aanpak ‘Kennis Houvast’ geeft u handvaten voor die zekerheid.

‘Alle collega’s weten dat Kees de machine onderhoudt. Iedereen weet dat Corné de machine instelt voor de orders van de grootste klant. Iedereen in het bedrijf wacht af, totdat Karel instructies geeft voor de kwaliteitscontrole. Bij een storing roepen we Wim. Maar wat als Wim, Karel, Corné en Kees wegvallen of vertrekken?’

Expertise opbouwen kost veel tijd

Expertise opbouwen kost vaak jaren en het delen van deze expertise met de opvolger gaat niet vanzelf. De risico’s voor uw bedrijf bij verlies van expertise kunnen groot zijn. Er ontstaan capaciteitsproblemen doordat mensen moeten worden ingewerkt en langer moeten zoeken naar de juiste oplossing. Fouten in het proces brengen bovendien hoge herstelkosten met zich mee. En zelfs verlies van klanten en klantenomzet is een risico bij vertrek van de expert. Tot slot kan het innovatievermogen van het bedrijf verminderen door vertrek van een expert.

Gestructureerd naar kennisborging

OOM (Opleiding- en Ontwikkelingsfonds voor de Metaalbewerking) en Nehem KMC hebben met ‘Kennis Houvast!’een aanpak ontwikkeld die op een gestructureerde manier kennis van de medewerker borgt.

Stapsgewijs naar ‘Kennis Houvast’

  • Intake; samen met de ondernemer(s) of personeelsfunctionaris vaststellen van de belangrijkste kennisgebieden en risico’s voor het bedrijf.
  • Expertinterview; inventarisatie van de kennis van de expert op het gebied van relaties, technische en functionele vakkennis, organisatie en cultuur en management.
  • Actieplan; een beschrijving van de kennis van de expert per kennisgebied. Voor de overdracht van deze kennis worden maatregelen voorgesteld.
  • Eindgesprek; het actieplan wordt besproken en plan van aanpak wordt vastgesteld.

Zoekt u naar mogelijkheden om kennisoverdracht in te richten? Dan is ‘Kennis Houvast!’ iets voor u.

Ja, ik meld me aan

‘Kennis Houvast!’ is een traject dat u wordt aangeboden door OOM. Dit betekent dat er aan deelname geen kosten verbonden zijn. Er is nog een beperkt aantal plekken beschikbaar. Bent u geïnteresseerd en wilt u zich aanmelden of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de regiomanager van OOM. Kijk op de site voor de regiomanager bij u in de buurt.

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten