Grote opkomst leermeesterbijeenkomst TIM-school Aventus in Apeldoorn

Donderdag 14 maart organiseerde TIM-school Aventus in Apeldoorn een avond speciaal voor praktijkopleiders. Een boeiende avond, waar leermeesters en BPV-begeleidende docenten elkaar hebben ontmoet tijdens een programma dat rond 16:00 uur van start ging. Een opmerkelijke kans om deel te nemen aan korte trainingen maar bovenal een gezellig treffen van collega’s die zich elke dag opnieuw inzetten om jonge mensen het vak bij te brengen.

De opkomst was verrassend hoog; maar liefst 100 leermeesters grepen deze gelegenheid aan om collega’s te ontmoeten en meer bekwaam te raken in het begeleiden en beoordelen van studenten. Een avond waarin het bedrijfsleven en het onderwijs elkaar konden aanvullen om concreet iets te doen aan het verbeteren van het dagelijkse praktijkonderwijs.

Wat was er anders aan deze leermeesterbijeenkomst?
“De leermeesterbijeenkomsten zijn niet nieuw bij Aventus. Al enige tijd worden dergelijke avonden georganiseerd maar de opkomst was meestal niet zo geweldig hoog”, aldus Jan Kooiker, docent en de organisator van deze avond. “We wilden graag iets praktisch bieden aan de praktijkopleiders, voorzien in hun behoeftes. Van te voren hebben we verschillende mensen gevraagd welke invulling zij graag aan deze avonden willen geven. Waaraan hebben praktijkopleiders behoefte, wat maakt het nog interessanter om aan een bijeenkomst deel te nemen? Maar ook: praktijkopleiders laten kennismaken met de school en de gebruikte begeleidings- en examineringsinstrumenten”.

Bruikbare handgrepen voor begeleiden studenten
Met het inventariseren van deze wensen ontstond het idee om tijdens deze gelegenheid workshops te geven aan de praktijkopleiders. Geen opsomming van droge stof maar een boeiende workshop waarin handgrepen worden aangereikt die in de dagelijkse praktijk van pas komen.

Deelnemers hadden de keuze uit drie thema’s. Het was mogelijk om deel te nemen aan twee workshops op deze avond. De onderwerpen:

  • Beoordelen van een Proeve van Bekwaamheid is gemakkelijker dan je denkt (Hillebrand Ewolds
  • Selecteren van een goede werkopdracht (Carla Alfrink)
  • Praktijkopleider? Dan doen we er even tussendoor (Rutger Korpershoek)

Het waren voor praktijkopleiders vooral herkenbare thema’s. Een update van kennis maar ook een test om te zien of je eigen bekwaamheid voldoende is. Prima om daar buiten het bedrijf eens mee bezig te zijn, conclusies te delen en te bespreken om zo van elkaar te leren. Uiteraard is de workshop bedoeld om studenten in het leerbedrijf beter te leren begeleiden, conclusies te delen en te bespreken om op deze manier van elkaar te leren. Het uitwisselen van ervaringen met collega’s is daarbij een grote plus.

Met een workshop inzicht in tekortkomingen vaardigheden
Hillebrand Ewolds verzorgde de workshop ‘Beoordelen van een proeve van bekwaamheid is gemakkelijker dan je denkt’. Hij organiseerde voor drie kleine groepjes deelnemers een mini- proeve van bekwaamheid. “Ik heb de deelnemers gevraagd om een leerling die onderhoudswerkzaamheden aan een tractor uitvoerde, te beoordelen. Al evaluerende komen deelnemers er achter dat ze misschien wat vaardigheden missen om dit correct te doen. Beoordelen is lastig en met deze workshop kom je jezelf ook wel een beetje tegen. Het geeft inzicht in wat je al kunt en waarmee je aan de slag moet of wat je nog kunt verbeteren om de taak van praktijkopleider beter uit te voeren. Leerzaam en interessant dus”.

Op een idee gebracht?
Vanwege het succes van deze bijeenkomst, hoopt branchevereniging Fedecom en TIM, andere TIM-scholen te inspireren om dergelijke avonden ook voor de praktijkopleiders van hun eigen studenten te organiseren. Het is belangrijk om studenten op de werkvloer goed te begeleiden zodat hun talenten en vakkennis optimaal worden gestimuleerd. Kennis en skills die je daarvoor nodig hebt, kun je leren. Deelname aan workshops of trainingen geeft praktijkopleiders bruikbare bagage om studenten nog beter te kunnen begeleiden.

Welke tips heeft Jan Kooiker voor scholen die deze praktijkopleiders -avonden ook willen organiseren?
Volgens Jan is het vooral belangrijk van te voren met zoveel mogelijk betrokkenen en praktijkopleiders te spreken om behoeftes te inventariseren. “Een goed draaiboek voor zo’n avond is geen overbodige luxe. Hierin stel je een programma samen dat is afgestemd op de wensen die je uit het ‘veld’ hebt opgevangen. Nodig externe trainers uit om de trainingen te verzorgen. Het is een kwestie van goed voorbereiden. Als alles tot in de puntjes is verzorgd, kom je op de avond zelf geen verrassingen tegen en kun je je helemaal richten op de deelnemers”.

Hulp nodig bij het organiseren van een praktijkopleiders-bijeenkomst?
Voor meer informatie over deze bijeenkomsten kunt u terecht bij Wim Overeem van Fedecom, op het nummer: 06- 57 40 15 64. Of bij Carla Alfrink, bereikbaar op het telefoonnummer: 06-23 49 17 05.

Tekst: Alinda van Dijk

Please follow and like us:
RSS