Nieuws

Groen en techniek organiseren keuzedeel melkwinningsinstallaties

Dit voorjaar is de aanvraag voor een keuzedeel tot monteur voor melkwinningsinstallaties goedgekeurd door de SBB. Aan de invulling van dit keuzedeel wordt op dit moment hard gewerkt door Fedecom, het onderwijs en het bedrijfsleven. Een eerste bijeenkomst van de projectgroep leert dat er nog aardig wat uitdagingen liggen. Tijd voor een korte update en wat toelichting van enkele projectgroepsleden.

Gerard Eilert, directeur van het ROC Friesland College en Anne Dijk, directeur van Aeres Emmeloord-Dronten geven beiden enthousiast aan waarom dit keuzedeel zeker een succes gaat worden. “Er is duidelijk een ernstig personeelstekort van monteurs aan melkwinningsinstallaties. ROC’s willen dit graag als keuzedeel aanbieden om leerlingen die keuze ook echt te geven. De enige manier om dit te realiseren is wanneer ROC’s de opleiding gezamenlijk inrichten,” vertelt Gerard. Gerard ziet hiervoor geen belemmeringen: “We kunnen daar duidelijke financiële afspraken over maken. De uitdaging is dat het organiseren van dit keuzedeel betaalbaar moet blijven, maar dat is zeker te doen,” meent Gerard.

‘Groene’ klant vraagt om technologie
Ook Anne ziet alleen maar voordelen van dit samengaan van groen of zoals hij het graag noemt, het ‘kleurrijke’ onderwijs en het technische onderwijs van de ROC’s. “Ik vind dat we niet zo in hokjes moeten denken. Groen heeft techniek nodig en andersom. De ‘groene’ klant vraagt om technologie en robottechniek. Met dit keuzedeel kunnen bedrijven hun klant straks beter van dienst zijn.” Volgens Anne reikt het zelfs nog verder: “In brede zin is dit ook goed voor de marktpositie die Nederland internationaal heeft op het gebied van melkwinningsinstallaties. Die positie moeten we vasthouden en met deze gedeelde inspanningen werken we daar als onderwijs ook aan mee!”

Positieve geluiden dus over de mogelijkheden en oplossingen om het keuzedeel ‘Installatie, service en onderhoud aan melkwinningsinstallaties’ vorm te geven. Goed nieuws voor de sector! Op korte termijn méér innovatief vakmanschap en beter opgeleid personeel.

Tekst: Alinda van Dijk

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten