Nieuws

GreenGrowing bijeenkomst op 14 april 2015

fedecom

“GreenGrowing zet resultaten energiebesparingsonderzoek tuinbouw voor Noordzee regio uiteen” Binnen het vierjarige project ‘GreenGrowing’ werken zes landen rond de Noordzee samen om het energieverbruik in de glastuinbouw te reduceren. Dit project wordt ondersteund door het Europese North Sea Region programma (Interreg IVB) en wordt uitgevoerd in samenwerking met partners uit Denemarken, Nederland, België, Duitsland, Noorwegen en Zweden.

Op 14 april 2015 presenteert GreenGrowing het resultaat en als kweker wordt u uitgenodigd. Locatie: Demokwekerij Westland, Zwethlaan 52, 2675LB Honselersdijk. Ontvangst 13.30 uur, aanvang 14.00 uur. De middag is Engels gesproken.

Aanmelden en voor meer informatie: Jack Verhoosel (TNO), jack.verhoosel@tno.nl

Een kustlijn langs de Noordzee hebben is niet het enige dat de bij het project betrokken landen gemeen hebben. De glastuinbouwbedrijven in deze landen worden geconfronteerd met dezelfde uitdagingen en problemen. De voor de hand liggende oplossing is dat betrokken wetenschappers en bedrijven in deze landen hun kennis en ervaring bundelen en delen, en dat vindt plaats binnen GreenGrowing.

Het programma op 14 april a.s.:

  • 13.30 uur: Ontvangst en koffie
  • 14.00 uur: Welkom en opening
  • 14.05 uur: Slimme energieoplossingen voor bedekte teelt sierplanten, (Bert Schamp, PCS, Belgium)
  • 14.30 uur: LED en dynamisch licht management, (Carl-Otto Ottosen, AU, Denmark)
  • 15.00 uur: Energiebesparing in Belgische kassen, (Evert Evertson, PCG, Belgium)
  • 15.30 uur: Koffie
  • 16.00 uur: Dynamisch softwaresysteem om klimaatfactoren te controleren/beheren. DynaGrow (Jan Sørensen, Denemarken):
  • 16.30 uur: Energiebesparing in Duitse kassen  (Dirk Ludolf, Hannover, Germany)
  • 17.00 uur: Vragen, discussie en afronding

Achtergrond
Onderzoekers uit de Noordzeeregio onderzoeken voor de tuinbouw de volgende thema’s: ontwikkeling van ICT-gebaseerde tools voor het evalueren en gebruiken van innovatieve energiesystemen; onderzoek naar en gebruik van planten met een lagere energiebehoefte: bepaling van de temperatuurgrenzen (stress tolerantie) voor economisch relevante plantensoorten en het effect van temperatuurintegratie door soorten en cultivars te identificeren die minder gevoelig zijn voor extreme klimaatomstandigheden in kassen (hoge of lage temperaturen en laag lichtniveau) en die in meerslagssystemen kunnen geteeld worden; dynamische controle van het klimaat, vochtgehalte, kunstmatig licht (traditionele belichting en LED’s).

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten