Groentechniek

Goedkeuring landbouwmachines voor veiliger werken en rijden – Fedecom beantwoordt de vragen uit het veld

Het invoeren van de nieuwe goedkeuringsplicht voor getrokken landbouwvoertuigen m.i.v. 1 januari 2018, roept veel vragen op vanuit de markt. De Nederlandse nieuwe eisen zijn gebaseerd op de Europese Verordening 167/2013. Deze Verordening verplicht dat trekkers, aanhangers en voertuigcombinaties integraal voldoen aan nieuwe eisen rondom veiligheid. Niet alleen fabrikanten en dealers hebben vragen over  de implementatie, ook bestuurders en eigenaren  worden geconfronteerd met nieuwe technische eisen en hebben hier hun verantwoordelijkheid in te nemen.

Fedecom is hierop ingesprongen door de meest gestelde vragen & antwoorden te categoriseren per doelgroep (fabrikant, dealer, eigenaar en bestuurder). Via https://www.fedecom.nl/kenniscentrum/dossier-machine-eisen-veiligheid/ zijn deze te raadplegen. Een vraag van een dealer is bijvoorbeeld ‘Als ik een voertuig met een goedkeuring aanpas, vervalt dan de goedkeuring?’ en van een eigenaar ‘Indien ik geen gebruik maak van de openbare weg, geldt de goedkeuringsplicht dan ook?’. Deze en veel meer vragen mét antwoorden vindt u op de website. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om nieuwe vragen in te sturen.

De goedkeuringsplicht is een gedegen bouwsteen om veiligheid in relatie tot landbouwmachines expliciet aandacht te geven in de gehele keten. De RDW is de onafhankelijke instantie die in Nederland de goedkeuringsverklaringen verstrekt en hiermee is de toon gezet. Veiligheid moet bij ieder persoon in de agrarische en groene sectoren prioriteit nummer één zijn. In dit kader wordt er gewerkt aan een digitaal handboek rondom veiligheid en de machine- eisen. Hierin wordt praktische informatie en/of verwijzing naar de technische eisen aan trekkers en aanhangers uitgewerkt. Zodra het handboek beschikbaar is, worden de Fedecom-leden hierover geïnformeerd en krijgen zij de mogelijkheid het document op te vragen.

Zo werken we stap voor stap naar duidelijkheid rondom de machine-eisen. Veiligheid is een van de speerpunten van Fedecom. We willen dat onze sector vooruitstrevend is en op een veilige manier werkt en veilig deelneemt aan het verkeer. Het bevorderen/borgen van veiligheid zal dan ook een blijvend thema zijn van Fedecom. Op de AgroTechniek Holland zullen door middel van een veiligheidsplein de eerste stappen gezet worden om de veiligheid in de sector naar een hoger plan te tillen.

Please follow and like us:
RSS