Nieuws

Glastuinbouwconsortium sluit akkoord met Kazachstan in bijzijn van minister-presidenten

Een consortium van zeven Dutch Greenhouse Delta-partners heeft gistermiddag een overeenkomst gesloten om de eerste fase van een grootschalig agropark te ontwikkelen in het zuiden van Kazachstan. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van minister-presidenten Mamin en Rutte tijdens het ‘Kazakh-Dutch business forum’ in WTC Den Haag. De samenwerking is uniek en een best practice hoe de Nederlandse tuinbouwsector gezamenlijk internationaal kan optrekken en daarbij financiële steun krijgt van de lokale Kazachstaanse overheid.

Kazachstan is een regio waar volop economische kansen en mogelijkheden liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven. De bekrachtigde overeenkomst (MoU) tussen DAL Agro Park en een consortium van zeven Nederlandse glastuinbouwbedrijven is daar een voorbeeld van. Bom Group leidt het gevormde consortium, dat daarnaast bestaat uit Codema Systems Group, Van der Ende Groep, Hagelunie, Van der Hoeven, Ludvig Svensson en Priva. Alle partijen zijn partner van Dutch Greenhouse Delta.

Met de handtekening legden DAL Agro Park en het consortium vast dat ze 200 hectare agropark technisch en sociaal-economisch gaan ontwikkelen. De eerste fase van circa 6 maanden wordt financieel gesteund door de lokale en nationale overheid in Kazachstan. De Nederlandse bedrijven investeren in deze periode tijd, geld en kennis in het uitwerken en ontwikkelen van de algemene faciliteiten voor het park, waaronder energie, water, infrastructuur en educatie. Daarnaast gaan zij in deze fase een duurzaam kassencomplex als productielocatie bouwen.

Eric Egberts, CEO Dutch Greenhouse Delta: “Als DGD zijn wij natuurlijk trots op de totstandkoming van weer een concreet en omvangrijk project en de rol die onze partners hierin spelen. Het laat zien dat we als platform impact hebben en als Nederlandse bedrijven en als sector in staat zijn complexe klantvragen kunnen beantwoorden.”

Fotobijschrift
In bijzijn van Minister President Askar Mamin van Kazachstan en Minister President Mark Rutte tekenden Mike Vermeij (Bom Group, rechts) namens het tuinbouwconsortium en Demircan Köse (links) namens DAL Agro Park de Memorandum of Understanding voor het ontwikkelen van het agropark. (Fotograaf: Rolf van Koppen)

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten