Geslaagde stagemiddag docenten Platform VMBO Mobiliteit en Transport

Een verrassende ontmoeting met dynamische sector van mobiele werktuigen

Vrijdagmiddag 29 maart organiseerden de Platforms M&T en TIM van Fedecom een stagemiddag voor docenten in het vmbo. Vooral vanuit het platform M&T (Platform vmbo Mobiliteit en Transport) was er behoefte aan meer informatie over het keuzevak Mobiele Werktuigen. Deze middag stond dan ook volledig in het teken van de mobiele techniek. Een aantal docenten volgde een boeiend programma bij Aeres Tech in Ede, een praktijkcentrum dat perfect is ingericht om meer te weten te komen over opleidingen in technische beroepen. Aansluitend was er een bedrijfsbezoek gepland bij Mechan Groep om een beeld te krijgen van het vak van monteur Mobiele Werktuigen en de bedrijfsomgeving die daarbij hoort.

Het initiatief voor deze docentenstagemiddag kwam van Lenie van Lieverloo, van het Platform M&T. Met deze docentenstage hopen beide platforms dat het vmbo en het mbo elkaar gaan vinden en aanvullen waardoor meer studenten de stap gaan maken naar een vervolgopleiding in het mbo. Nog steeds kiezen veel te weinig jongeren voor een technisch beroep. Een extra reden om docenten te laten kennismaken met de wereld van de mobiele werktuigen. Zij zijn het die studenten begeleiden en het is zinvol om als docent een beeld te krijgen van eigentijdse beroeps- en opleidingmogelijkheden.

Grotere instroom gekwalificeerd personeel stimuleren
De middag ging van start met een aantal korte presentaties waaronder die van TIM. Wim Overeem van Fedecom legt uit waar de kracht van het platform TIM vooral uit bestaat: “Het is de collectieve bundeling en samenwerking tussen een groot aantal scholen en brancheorganisaties uit het bedrijfsleven. Het doel is het beroepsonderwijs in de landbouwmechanisatie en de infra zo te organiseren en mobiliseren dat de sectoren mogen rekenen op een grotere instroom van goed gekwalificeerd personeel,” licht Wim toe in een korte presentatie.

Ruim 950 bedrijven op zoek naar goed opgeleid technisch personeel
Gerrit Westers van Aeres Tech verzorgde een presentatie waarmee de docenten een inkijk kregen in de wereld van het mbo-vervolgonderwijs. De sector waar dit expertisecentrum onderdeel van uitmaakt is de LMB –sector. Dit zijn bedrijven die zich bezighouden met landbouwvoertuigen, tuin & parkmachines, melk- en stalinrichtingen, tuinbouwtechnologie en machines voor industrie en intern transport. Ruim 950 bedrijven die als fabrikant, importeur en dealer actief zijn in deze sector. Enthousiast legde Gerrit uit hoe het vervolgonderwijs van een vmbo’er op het mbo eruitziet wanneer hij of zij kiest voor mobiele werktuigen. Na dit inspirerende verhaal volgde de rondleiding op het expertisecentrum. Veel te zien en veel te vragen. Een unieke kans om kennis te maken met de enorme mogelijkheden aan materieel en ruimte die mbo-studenten krijgen om hier te leren en te werken aan een toekomst in de mobiele techniek.

Kennismaken met dagelijkse praktijk mobiele werktuigen
Aan het einde van de middag leidde Simon Kram – eigenaar van de Mechan Groep in Achterveld- de docenten rond in zijn bedrijf. Met als hoogtepunt het ‘bloot’ in deze sector: indrukwekkende landbouwvoertuigen, enorme  wielen, tractoren waar iedereen even in wilde zitten om de power van zo’n machine te ervaren. Techniek en innovatie van een ongekend niveau. De informatie die eerder deze middag werd gepresenteerd was hier, heel beeldend, in de praktijk te zien.

Nog onder de indruk van de techniek kregen de deelnemende docenten een drone aangeboden. Niet zomaar, want de voorwaarde is dat ze een foto opsturen zodra de drone vliegklaar is én ze een werkende opdracht voor hun studenten hebben gemaakt. De eerste testvlucht is gemaakt. Het bijbehorende fotomateriaal is al door één van de enthousiaste docenten opgestuurd!

De conclusie van deze middag?
Een docentenstage die een zeer helder beeld gaf over de sector, over het vervolgonderwijs en over de dagelijkse praktijk van de mobiele werktuigen waar studenten terecht gaan komen. Een geslaagde en leerzame middag waarmee docenten van het vmbo hun studenten zeker kunnen enthousiasmeren voor het boeiende vak van de mobiele werktuigen.

Tekst: Alinda van Dijk

 

 

Please follow and like us:
RSS