Nieuws

“Ga nou gewoon zelf eens naar die school toe en geef jongeren een blik op techniek!”

Gastlessen over techniek voor jongeren in het voortgezet onderwijs kan een brug slaan naar het bedrijfsleven. Het is een basis, een startpunt voor het werven van toekomstig, technisch personeel. Hoe meer middelbareschoolleerlingen weten over technische beroepen, hoe groter de kans dat ze een vervolgopleiding kiezen in de techniek. Maar, dan moet je ze wél vertellen over je vak, over wat er mogelijk is binnen een technisch vakgebied, wat het inhoudt, hoe de wereld van techniek en technologie eruit ziet en wat je ze te bieden hebt.

Gastlessen dus.

Vertellen over en laten zien wat je doet en kunt. In de klas, of in je bedrijf. Met verhalen en praktijkvoorbeelden. Maar ook: laten ervaren hoe leuk en interessant het is om bezig te zijn met techniek en hoe uitdagend het werk in de technologie kan zijn.

Hoe je dat aanpakt?
Nou, door eerst eens te kijken op de website: www.gastlessenzogeregeld.nu. Deze site brengt vraag en aanbod van gastlessen en bedrijfsbezoeken bij elkaar. Je kunt hier je bedrijf aanmelden voor het geven van gastlessen zodat je kennis en ervaring deelt met kinderen van scholen bij jou in de buurt. Dé kans om je te presenteren bij een nieuwe generatie personeel en jezelf op de kaart te zetten als interessant stagebedrijf. Ga gewoon zélf naar die school toe en geef jongeren een blik op techniek! Zo kunnen ze zich een beeld vormen van het vak en echt beleven wat techniek zo interessant maakt.

Hoe begin ik?
Door een profiel aan te maken op de site https://www.gastlessenzogeregeld.nu/
Op de website ga je naar de rubriek ‘Voor Bedrijven’ en klik je op ‘Direct aanmelden’. In de verschillende formulieren vul je de gevraagde bedrijfsgegevens in en of je gastlessen of bedrijfsbezoeken wilt aanbieden.

Geef aan voor welk onderwijstype je activiteiten wilt verzorgen en selecteer interessegebieden die voor je bedrijf van toepassing zijn. Geef groepsgrootte aan en de frequentie van eventuele bedrijfsbezoeken of gastlessen met voorkeur reisafstanden.
Na het invullen van de afzonderlijke formulieren, bevestig je de gegevens door steeds onderaan op de pagina te klikken op de rode knop: ‘Verder naar…..’

Op het laatste formulier geef je aan dat je de bedrijfsgegevens wilt publiceren op de website en geef je onder ‘Inloggegevens’ een e-mailadres en een zelf te kiezen wachtwoord in. Onderaan het formulier klik je vervolgens op de rode knop ‘Profiel voltooien’. Met je e-mailadres en wachtwoord kun je later opnieuw inloggen op de website en bedrijfsgegevens aanvullen of veranderen.

Zo, de eerste stap naar toekomstige instroom van technisch personeel voor je bedrijf heb je gezet!

Dus vanaf nu zorg je ervoor dat:
– meer jongeren enthousiast raken voor techniek en technologie
– je eenvoudiger in contact komt met toekomstige stagiairs
– je weet wat de vraag of behoefte van een school is
– jouw bedrijf onder de aandacht komt van een grote groep leerlingen en docenten
– je zelf bepaalt hoeveel activiteiten je aanbiedt en wanneer
– je in aanmerking komt voor een gratis training als gastdocent
– hulp in de vorm van tips en hulpmiddelen via gastlessenzogeregeld.nu goed geregeld is

Werk zelf actief mee aan de werving van personeel in de techniek en laat zien wat te bieden hebt!

Ben je specifiek op zoek naar stagiairs? Kijk dan nog even naar het eerdere artikel van Fedecom waarin we uitleggen hoe je via stagemarkt.nl stages en leerbanen in je bedrijf kunt aanbieden. Dé plek waar 10.000 leerlingen en studenten dagelijks op zoek gaan naar een stagebedrijf.

Heb jij zelf ervaring als gastdocent en wil jij anderen uit het bedrijfsleven inspireren dit ook te gaan doen? Neem contact op met Wim Overeem van Fedecom: overeem@fedecom.nl. We willen heel graag aan Fedecom-leden laten zien waarom dit initiatief werkt en zinvol is!

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten