Fedecom werkt samen met HBO voor precisie Landbouwtechnieken

fedecom

Innovatie in de landbouwmechanisatie is niet meer weg te denken. Klanten komen met vragen en problemen en zijn op zoek naar innovatieve oplossingen. Ondernemers in de landbouwmechanisatie ontdekken meer en meer de ongekende mogelijkheden van ICT. Het stelt hen in staat machines en processen sneller, efficiënter en goedkoper te laten functioneren.

Een reden om zoveel mogelijk achtergronden en toepassingen van ICT te leren kennen en te benutten én om een leidende marktpositie zeker te stellen. Deze ontwikkelingsgang is bekend bij Fedecom en er worden continue diverse projecten gestart waarbij onze leden de kans krijgen up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied.

Innovatie, robotica, precisielandbouwtechnieken…. Agro-Mechatronica heeft al jaren geleden zijn intrede gedaan in de land- en tuinbouwsector. Een innovatieve discipline die Fedecom wil stimuleren en in Fontys Hogescholen Eindhoven heeft ze een geschikte opleidingspartner voor haar leden gevonden. Zo is er in dit kader, vorig jaar september, een gezamenlijke pilot van start gegaan. Binnen het ‘Open Learning & Innovation Labs’-project kregen leden en hun medewerkers de mogelijkheid gratis deel te nemen aan de basiscursus Agro-Mechatronica.

Gebruik sensoren in praktijk brengen
De pilot bestond uit een online- en offline gedeelte waarbij zelfstudie en een labsessie de cursist meer inzicht gaven in toepassingen van sensoren in de agro-techniek. De cursisten leerden hoe je kunt meten met sensoren en hoe je de hieruit verkregen gegevens zichtbaar maakt op een computer met internet. Het doel is om met deze cursus sensoren in de praktijk toe te kunnen passen.

Meer inzicht bij reparaties
Diverse medewerkers grepen deze mogelijkheid met beide handen aan en kijken terug op een geslaagde pilot. Zo ziet Jan Loeffen, Smart Farming- specialist bij Abemec Veghel, zeker een toegevoegde waarde in deze basiscursus: “De cursus was vooral gericht op het programmeren van sensoren. Niet iets wat we zelf doen maar het gaf me wel wat meer inzicht. Wij verzorgen reparaties aan machines waarin deze techniek zit. Wat extra achtergrondinformatie komt daar zeker bij van pas. Eigenlijk vind ik dat deze materie al in de basis MBO-opleiding behandeld moet worden. Het sluit zeker voor een deel aan bij onze dagelijkse praktijk”.

Volgens Jelle Adema en Gert-Jan van der Wijst van Fontys die de pilot hebben gegeven, waren de deelnemers positief over de cursus met hier en daar wat kanttekeningen. Zo bleek uit een groepsinterview dat de cursus wel wat meer online theorie mag bevatten en ook meerdere labsessies met verschillende sensoren wenselijk is. Volgens Jelle sloot de cursus niet voor iedereen naadloos aan op hun dagelijkse praktijk: “Veel deelnemers vonden het interessant maar zagen niet direct toepassingen in de praktijk. Wel gaf het hen blijkbaar meer inzicht. De volgorde van de onderwerpen was blijkbaar logisch en goed te volgen door alle cursisten.”

Verbeterde versie basiscursus Agro-Mechatronica
Fedecom is tevreden met de uitkomsten van deze pilot en Fontys is gestart met de planning voor een nieuwe reeks cursussen. Binnenkort is er weer een basiscursus Agro-Mechatronica te volgen voor iedereen die meer wil weten over het gebruik van sensoren. Om deel te nemen aan deze cursus is geen specifieke voorkennis nodig al is een zekere technische achtergrond en affiniteit met programmeren wel gewenst. Alle opmerkingen van de pilot zijn verwerkt en hebben geleid tot aanpassingen en verbetering in de lesstof.

Please follow and like us:
RSS