Fedecom steunt landelijke actie ‘Grond in verzet’

De stikstof en PFAS-problematiek blijft de overheid, politiek, samenleving, ondernemers in bouw en agrarische sector in zijn greep houden. De zorg en onrust onder ondernemers in de bouw, grondverzet en land- en tuinbouw worden alsmaar groter bij uitblijvende duidelijkheid van de regering. Na de boeren gaan aanstaande woensdag ook de grondverzetbedrijven en bouwers – via de actiegroep ‘Grond in Verzet’- actievoeren op het Malieveld tegen het stikstofbeleid en de PFAS-regels. Het Kamerdebat en het uitblijven van kortetermijnoplossingen was de bekende druppel voor bedrijven, die machines stil hebben staan en hun mensen thuis hebben zitten.

Het kabinet heeft inmiddels een adempauze aangekondigd tot 1 december a.s. Fedecom is er niet gerust op dat dit gaat leiden tot effectieve maatregelen die evenwichtig zijn en de betrokken sectoren niet tegen elkaar uitspelen. Met VNO-NCW, MKB-Nederland, Koninklijke Metaalunie en verschillende collega-brancheverenigingen staat Fedecom sympathiek tegenover deze actie. Deze Actiedag wordt ook door de 30 brancheorganisaties (waaronder Fedecom) aangegrepen om duidelijk te maken hoe groot dit probleem is voor het hele bedrijfsleven.

De nood bij veel bedrijven is hoog door de stikstof- en PFAS-impasse. Het water staat deze ondernemers aan de lippen. Zoals o.a. veel grondverzet- en bouwbedrijven nu al stilstand van de projecten, leegloop van de orderportefeuille ondervinden, zijn er ook latere gevolgen voor andere bedrijven in andere sectoren. De leden van Fedecom zijn doorgaans toeleverancier voor bouw, grondverzet en agro. Zij staan weliswaar iets verder weg van de acute nood die boeren, grondverzet- en bouwbedrijven nu ondervinden, maar denk aan een rijtje dominostenen: zij komen vroeg of laat ook aan de beurt. En dat willen we niet laten gebeuren!

Daarom steunt Fedecom met andere brancheorganisaties de ‘Grond in Verzet dag’ op 30 oktober. Randvoorwaarde is wel dat de actie publieksvriendelijk verloopt en niemand tot overlast is. Met de gezamenlijke actie “Nederland staat op slot, politiek trek ’t vlot!” willen de organisaties politiek Den Haag (en de provincies) duidelijk te maken dat er op zeer korte termijn oplossingen moeten komen om uit deze stikstof- en PFAS-impasse te komen. Daarbij wijst Fedecom ook op het belang van een goede en snelle investering in de elektrische, informatie en logistieke infrastructuur, die Nederland economisch en ecologisch toekomstbestendig maakt. Nederlandse aannemers in bouw en grondverzet en agrarische ondernemers werken met het modernste materieel, met een hele hoge efficiency, maar ook met een lage milieu-emissie. Hoogste tijd dat deze ontwikkeling verder beweegt, i.p.v. stil staat door uitblijvende, heldere regelgeving.

Manifest

Persbericht

Toolkit ondersteuning actie

 

Please follow and like us:
RSS