Nieuws

FedeCom Economische Barometer Q4-2014: export herstelt, prijsdruk houdt aan

fedecom

De Fedecom Economische Barometer over het 4e kwartaal van 2014 laat een duidelijke verbetering zien ten opzichte van het 3e kwartaal. Bij dealerbedrijven is de orderpositie binnenland beduidend beter is dan een kwartaal geleden. Daarnaast wordt de bezetting van de werkplaats positiever beoordeeld. Bij fabrikanten en importeurs is de binnenlandse orderpositie juist verder afgenomen. Hier staat tegenover dat de buitenlandse orderpositie vrij fors is hersteld na het slechte 3e kwartaal. Voor alle sectoren geldt dat de verkoopprijzen onder druk blijven staan.

De wat positievere waardering van de Economische Barometer over het 4e kwartaal heeft ook zijn invloed op de investeringsbereidheid. De intentie om aan het komende halfjaar te willen investeren is verdubbeld naar 16%. 28% van de bedrijven geeft aan minder te willen investeren in het komende halfjaar tegenover 33% eind 3e kwartaal.

Dealerbedrijven: redelijk herstel in 4e kwartaal

De uitkomsten van de Economische Barometer voor dealerbedrijven over het 4e kwartaal van 2014 laten een herstel zien ten opzichte van een slecht 3e kwartaal. Dit herstel is niet heel verrassend want deze werd aan het einde van het 3e kwartaal voorzien.

Fabrikanten en importeurs: grotere druk op verkoopprijzen

Hadden de fabrikanten en importeurs in het 3e kwartaal van 2014 voor het eerst een afnemende buitenlandse orderpositie, in het 4e kwartaal lijkt dit voor een groot deel te zijn herstelt. Daar staat tegenover dat de binnenlandse orderpositie zicht voor het derde kwartaal op rij heeft verslechterd.

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten