Nieuws

EGMF presenteert positieve cijfers voor Groentechniek

fedecom

De European Garden Machinery industry Federation (EGMF) heeft voor de eerste helft van 2014 de resultaten van de groentechnieksector gepresenteerd. De Europese sector schrijft groene cijfers.

Oorzaken van de groei

EGMF rapporteert, namens de aangesloten fabrikanten, een lichte plus in Europese verkoopaantallen van ca. 4 % t.o.v. 2013. Oorzaken zijn de gunstige groeiomstandigheden, enige stabiliteit in het consumentenvertrouwen en de belangstelling voor elektrische gereedschappen, zowel met snoer als accu. Ook de robotmaaiers zijn onveranderd gewild.

Wat vraagt aandacht?

Toch kent de sector vele uitdagingen, waaronder nieuwe richtlijnen voor de emissie van verbrandingsmotoren en geluid. Ook heeft de per mei 2017 intredende richtlijn radioapparatuur (2014/53/EU) voor robotmaaiers gevolgen voor de sector. Naast technische issues wordt markttoezicht een belangrijk thema, dit gezien de groeiende import van niet-marktconforme producten voornamelijk uit Azië.

Trend: groen, bron van gezonde leefomgeving

Fabrikanten, distributeurs en servicebedrijven in de groentechniek moeten alert blijven op ontwikkelingen, zoals in de VS. Intensief gebruik van gereedschappen om het groen te onderhouden wordt als belastend ervaren voor de leefomgeving en daarom vrijwel in de ban gedaan. De Amerikaanse branchevereniging OPEI zet zich om deze reden in voor een grootschalig lesprogramma dat juist de toegevoegde waarde van groen expliciet benoemd.

Verwachting: afname aantal golfbanen

Een verwachting is dat het aantal golfbanen in de VS de komende tien jaren jaarlijks met 150 locaties zal afnemen. De oorzaken van deze afname liggen enerzijds in gestelde eisen rond watergebruik en milieurestricties; anderzijds vinden (nieuwe) golfers de sport duur, moeilijk én tijdsintensief. Deze beleving kan ook overslaan naar het Europese continent.

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten