Nieuws

Een eigen bestaan opbouwen dankzij Stichting Young Africa

fedecom

Stichting Young Africa richt praktijkscholen op in o.a. Zimbabwe en Mozambique. Jongeren leren op deze scholen een vak. Na de opleiding verdienen zij hun eigen boterham. Dat is dan ook het doel van Young Africa. Maarliefst 95% van de leerlingen vindt direct een baan na het voltooien van de opleiding. Dat maakt in de ogen van Epke Dijkstra de stichting bijzonder.

Bij sommige beroepsgroepen staan lokale bedrijven in de rij om de geslaagde jongeren aan te nemen. De leerlingen zijn dan ook helemaal klaargestoomd om een specifiek beroep uit te oefenen. Daarnaast wordt hen op de school discipline bijgebracht. Young Africa richt de school op, waarna de opleidingen de ruimte van Young Africa huren. Het schoolgeld wordt betaald door de overheid en door de leerling zelf. Niet alle kinderen kunnen dat betalen in Mozambique. Deze leerlingen worden ‘geadopteerd’ door mensen die de stichting steunen.

Zelfvoorzienend

De gehele omgeving van de school wordt gestimuleerd. Dat maakt de stichting anders dan anderen. Leerlingen worden bijvoorbeeld opgeleid als monteur of voor in de kinderopvang. De stichting blijft geen geld geven, maar richt de school op en maakt de leerlingen zelfbewust en zelfredzaam. Zo bouwen ze aan een eigen bestaan. Daar heeft de omgeving profijt van. ,,Dat is hetgeen dat mij zo aanspreekt in de stichting,” vertelt Dijkstra.

Oprichting Landbouwpraktijkschool

Het nieuwste project is de oprichting van een landbouwpraktijkschool in Mozambique. Hier worden leerlingen opgeleid in de akker-, tuinbouw en veeteelt, voornamelijk pluimvee. Van de lokale overheid heeft de school 200 hectare grond gekregen. Op deze grond komen koeien te staan. Maar gaat ook fruit en andere producten verbouwd worden. De leerlingen worden op een praktijkgerichte manier klaargestoomd voor de arbeidsmarkt of om een eigen onderneming te starten.

Landbouwmachines inzamelen

Voor de oprichting van de landbouwpraktijkschool in Mozambique zijn bruikbare landbouwmachines meer dan welkom. Er zijn ook jongeren die het schoolgeld niet kunnen betalen. Deze jongeren kunnen geadopteerd worden om hen een kans te geven een opleiding te volgen. Leden van Fedecom die in deze opzichten iets voor de stichting willen betekenen kunnen via de website of op de stand op de ATH in contact komen.

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten