Veehouderijtechniek

Cursusvariant monteur melkwinningsinstallaties krijgt vorm

Achter de schermen werken Fedecom en bedrijven in de veehouderijtechniek consequent door aan hetkeuzedeel Installatie, service en onderhoud aan melkwinningsinstallaties. Er wordt hard gewerkt aan passend lesmateriaal en stilaan krijgen het keuzedeel en de cursus meer en meer vorm. Er is vruchtbaar overleg met bedrijven, instanties en scholen. En het project weet zich nog altijd gesteund door een groot aantal bedrijven in de sector van melkwinning.

Een opleiding voor monteurs van melkwinningsinstallaties is concreet in de maak. En dat is een zeer wenselijke ontwikkeling volgens ruim 100 bedrijven (fabrikanten en dealers) die hier dagelijks mee aan de slag zijn. Eén basisopleiding waarmee goed opgeleid personeel hun klanten nog beter van dienst kunnen zijn.

En die behoefte is er ook echt. Zo sprak Fedecom met Geert Janssen, eigenaar van Lely Center in Venray. Dit bedrijf verkoopt, installeert en onderhoudt melkwinningsinstallaties en verzorgt een intensieve begeleiding van hun klanten in het proces van automatisch melken. Uiteraard garandeert Lely Center een 24-uurs storingsdienst voor hun klanten. Lely Center Venray heeft een 18-tal monteurs in dienst die dagelijks aan het werk zijn bij melkveehouders.

Hoe worden monteurs op dit moment opgeleid of bijgeschoold?
“We nemen monteurs in dienst die allerlei achtergronden hebben, zoals automonteurs of elektromonteurs. Wel hebben ze allemaal een zekere affiniteit met techniek en de agrarische sector maar geen ervaring met het werken aan melkwinningsinstallaties. Een monteur die pas in dienst is loopt een maand of twee à drie mee met een ervaren monteur. Hij helpt mee met het onderhoud en zal enkele storingen verhelpen. Vervolgens bieden we hem een interne training van enkele weken aan waar alle onderdelen van ons vak aan de orde komen. Dus ook de koe, melkproductie en dierwelzijn komen hierbij aan bod. Het is vooral kennis waar je als monteur in meegroeit en die je al doende opsteekt,” zo legt Geert uit.

Gaat Lely Center Venray straks gebruikmaken van de cursus voor melkwinningsinstallaties?
“Jazeker,” antwoordt Geert. “Nu geven we naast de interne bedrijfstrainingen ook aanvullende trainingen aan onze monteurs als ze erom vragen. Eigenlijk lopen we daarmee altijd achter de feiten aan. Het mooiste zou zijn als je een nieuwe monteur vanaf dag één een cursus kunt laten volgen die aanvullend is op onze eigen interne bedrijfstraining. Een basiscursus waarmee ze alles over melktechniek in één keer meekrijgen. Als een storing wat complexer is kan een monteur een klant niet tot in detail vertellen hoe dat proces verloopt. Hij weet misschien alles van de techniek van de installatie maar niet over het melkproces, de melktechniek en ideale omstandigheden voor de koe. En juist dat is belangrijk om een klant volledig te kunnen informeren.” Als de cursus er eenmaal is, denkt Geert dat hij hiervoor elk jaar gemiddeld een of twee monteurs zal aanmelden.

Pilot cursusvariant monteur melkwinningsinstallaties in oktober
De pilot van de cursusvariant monteur melkwinningsinstallaties zal in oktober van dit jaar plaats vinden. Er worden op dit moment afspraken gemaakt met docenten en trainers die de technische kant van de lesstof voor hun rekening zullen nemen. Dat gaat plaatsvinden bij Aeres Farms in Dronten. Daar kan men gebruik maken van praktijkruimtes en melkstallen. Ook krijgen op dit moment alle importeurs/dealers de lesstof opgestuurd omdat in eerste instantie de cursus vooral gericht is op zittend personeel of personeel dat net in dienst is. Verder zijn er gesprekken met verschillende partijen, waaronder de LTO, om samenwerkingsmogelijkheden te bespreken en te onderzoeken.

Dynamiek rondom opleiding melkwinningsinstallaties
We houden u graag op de hoogte door artikelen te publiceren, bedrijfsbezoeken te doen en brochures te maken. Kortom, er is volop dynamiek te voelen en te zien rondom het keuzedeel en de cursus monteur melkwinningsinstallaties. Houd onze publicaties daarom scherp in de gaten!

Tekst: Alinda van Dijk

 

 

Please follow and like us:
RSS