Buitenlandse stage mobiele werktuigen op TIM-school ROC Landstede

Studenten die een opleiding volgen als monteur mobiele werktuigen op het ROC Landstede in Raalte, een van de bij TIM aangesloten scholen, vallen qua stage met hun neus in de boter! Tenminste, als ze een beetje van avontuur en reizen houden. Jarco Kalter, stagebegeleider op deze school, vertelt over de mogelijkheid die studenten hier krijgen. Stage lopen, okay! Stage in het buitenland? Spannend en voor veel studenten een kans die met beide handen wordt aangegrepen!

De 2e-jaars studenten mobiele werktuigen hebben een stage (BPV) van drie maanden te volgen. Van half maart tot ongeveer eind juni maken studenten intensief kennis met de dagelijkse praktijk van deze branche. Dat kan gewoon in Nederland, maar bij Landstede kijken ze graag over de landsgrenzen. Dus zijn er ook stageplekken in Finland, Canada, de Verenigde Staten en in Duitsland. Dit jaar gaan er zelfs twee globetrotters naar Australië! Wat dit oplevert? Volgens Jarco maken studenten in korte tijd een opmerkelijke persoonlijke groei door: “Het is ongelooflijk hoe studenten zich ontwikkelen. Als leerlingen terugkomen van een buitenlandse stage, zien we een heel andere persoon terug, in positieve zin onherkenbaar. En dat is geweldig om te zien!”

Het Engels onder de knie
Uiteraard is een verblijf in het buitenland een beetje een sprong in het diepe, op het gebied van de taal en de cultuur. “De meeste jongens pakken dit heel goed op. Ze zijn supergemotiveerd en werken hard bij het stagebedrijf. Ze redden zich aardig met het Engels maar als ze terugkomen merk je dat hun taalontwikkeling een enorme boost heeft gehad,” vertelt Jarco.

Harde werkers zonder een negen-tot-vijfmentaliteit
Hoe denken de bedrijven -die de stage aanbieden- over de Nederlandse studenten? “Die zijn stuk voor stuk zeer positief,” zo meldt Jarco. De teruggekoppelde opmerkingen zijn veelal lovend: de Nederlanders zijn harde werkers, ze hebben geen negen-tot-vijfmentaliteit en hun motivatie wordt overal geprezen. Een flinke opsteker dus voor de monteurs in opleiding. Voor de studenten zelf is het ook een hele ervaring. Je aanpassen, je redden in een andere taal en aan andere machines sleutelen dan je gewend bent. In veel van deze vaak grootschalige agrarische landen is het onderhoud aan bijvoorbeeld combines dagelijkse kost.

Meerwaarde buitenland ervaring?
Wat uiteindelijk de meerwaarde is voor een student die in het buitenland stage heeft gelopen? Nou, daar kan Jarco kort over zijn: “De jongens hebben hun zelfredzaamheid enorm vergroot, hebben zich op sociaal gebied flink ontwikkeld en hebben veel kennis en vaardigheden opgedaan. De studenten zelf kijken terug op een bijzondere ervaring die misschien wel een heel markant punt wordt voor de rest van hun carrière en persoonlijke ontwikkeling.”

Is dit voor iedereen weggelegd? “In principe kan iedere student stage lopen in het buitenland, maar niet iedereen kiest hiervoor. Dat hoeft ook niet. Ook in Nederland zijn er voldoende leuke stageplekken. Maar zo’n buitenlandse stage is wel een geweldige uitdaging voor veel jonge mensen!”

Meer weten over het organiseren van buitenlandse stages?
Neem contact op met docent en stagebegeleider Jarco Kalter, via het telefoonnummer 06-52121237 of lees hierover op de website van Landstede MBO.

Tekst: Alinda van Dijk

Please follow and like us:
RSS