Nieuws

‘Bee Deals’ project van CLM wint de 2015 European Bee Award

fedecom

Bee Deals is het project waarin een groot aantal ketenpartijen op een innovatieve wijze werkt aan verbetering van de leefomgeving van de bijen. Bijen zijn als bestuivers van voedselgewassen immers cruciaal in onze voedselvoorziening.

De aanpak van het initatief is bijvriendelijke maatregelen in de bedrijfsvoering op te nemen, via verrassende afspraken tussen partners in de ketens. Het instrument daarvoor is de Bee Deal: een afspraak tussen partijen die met elkaar in de voedings-, water- en overheidsketens zitten.

Zo’n Bee Deal kan gaan over:

  •  het inzaaien van voedselrijke bloemenranden of bloeiende daken
  •  het plaatsen van bijenhotels
  •  het voorlichting geven aan consumenten over hoe zij thuis iets voor de bijen     kunnen doen
  • telers vragen zo min mogelijk schadelijke middelen in te zetten

Onder begeleiding van CLM en Food4Bees nemen de volgende partijen bijvriendelijke maatregelen: Jumbo, The Greenery, Sodexo, Willem & Drees, aangesloten groente- en fruittelers, Brabant Water, de gemeente Oss, de waterschappen De Dommel, Brabantse Delta, Aa en Maas en Rijnland, de Triodos Foundation en de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Panamerican & Kieft Seed en Van Dijke Zaden sponsoren Bee Deals met bijenmengsels, biologische bloembollen worden gesponsord door Christall i.s.m.de BDImkers.

De tweede prijs werd gewonnen door het project  “Czech Bumblebee”  van Agricultural Research Ltd., een succesvol project in Tsjechië dat bestaat uit het herbevolken van hommels.

De award wordt uitgereikt op woensdag 9 december 2015 in Brussel  door Franc Bogovic, lid Europees Parlement en van de jury. De European Bee Award  is een initiatief van de European Landowners’ Organisation en de European Agricultural Machinery Association CEMA, met het doel bij te dragen aan biodiversiteit en het beschermen van bestuivers.

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten