Nieuws

Alles over veiligheid en rijvaardigheid in agroverkeerpaviljoen op AgroTechniek Holland 2014

fedecom

Landbouwmachines worden steeds sneller, groter en sterker. Dit vraagt in toenemende mate om betere vaardigheden en beheersing van degenen die ze besturen. Rijvaardigheid, technische checks en bewustwording van chauffeur en omgeving zijn cruciaal om ongelukken en overlast te voorkomen.
Op het Agroverkeerpaviljoen op AgroTechniek Holland (van 10 t/m 13 september in Biddinghuizen) belichten CBR, Ploeg Vereniging Nederland, CUMELA, Fedecom en COM-keur alles rondom veiligheid en rijvaardigheid, met aandacht voor Trekkerbehendigheid, T-rijbewijs, verkiezing Beste chauffeur van Nederland, APK voor landbouwvoertuigen, kentekening, botsabsorbers, remmentesters en stickers Agroverkeer.


T-rijbewijs
Vanaf 1 juli 2015 wordt het trekkerrijbewijs, het zogenaamde T-rijbewijs, ingevoerd en moet men een theorie- en praktijkexamen afleggen, examen 1 & 2. Personen die nu een T-certificaat en/of een geldig autorijbewijs A hebben, kunnen tot 2025 categorie T toevoegen aan hun rijbewijs. Heb je nu nog geen autorijbewijs maar wil je wel gaan trekkerrijden, dan is het raadzaam voor 31 juni 2015 een T-certificaat te halen dat daarna omgezet kan worden in een T-rijbewijs. In het Agroverkeerpaviljoen informeert het CBR bezoekers over het hoe en waarom van het T- rijbewijs, ondermeer via theorievragen (examen 1) die op computers ingevuld kunnen worden.

Beste chauffeur van ATH 2014
De bijzondere verrichtingen in examen 2, het praktijkexamen, kunnen ook getoetst worden op het paviljoen: op de Trekkerbehendigheidsbaan van Ploeg Vereniging Nederland. ATH-bezoekers kunnen er strijden om de titel ‘Beste chauffeur van ATH 2014’. Een vakjury beoordeelt de verrichtingen en roept een dagwinnaar uit en vervolgens de Beste chauffeur van ATH 2014. Inschrijven voor deze Behendigheidswedstrijd kan vooraf via www.trekkerweb.nl. Op het paviljoen staat een officiële lestrekker van Verkeersschool Nederveen: een normale trekker die net als een lesauto is aangepast met extra koppeling en remmen om zo praktijklessen te kunnen afnemen.

Mobiele remmenbank
Omdat trekkers en machines steeds groter, zwaarder en sneller worden is de remkracht van landbouwvoertuigen van groot belang voor de verkeersveiligheid. Een mobiele remmenbank voor grote landbouwvoertuigen van LMB Abemec meet en test de gevolgen van verschillen in remwerking en het effect van extra meters remweg op slachtoffers en schade. Deze remmentester is een van de manieren waarop trekkers in de toekomst getest worden om de dan verplichte APK (agrarische periodieke keuring) met goed gevolg te doorstaan.

Fedecom: ‘APK voor landbouwvoertuigen’
COM-keur is nu het keurmerk voor veilige landbouwmachines. Brancheorganisatie Fedecom pleit voor invoering van een APK voor landbouwvoertuigen, zodat niet alleen de betrouwbaarheid en bedrijfszekerheid van de machines wordt vergroot, maar ook de veiligheid van het agroverkeer in het belang van alle weggebruikers inclusief die van de agrariërs en loonwerkers zelf. Ook kentekening van landbouwvoertuigen in de nabije toekomst is een speerpunt van Fedecom; voordelen hiervan zijn verhoging van de veiligheid, hogere restwaarde en snellere opsporing in geval van diefstal of vermissing.

Sticker Agroverkeer
De beursorganisatie verspreidt voorafgaand en tijdens de beurs gratis stickers ‘agroverkeer’ onder bezoekers, een variant op de sticker ‘werkverkeer’ die gebruikt wordt in de weg- en waterbouw. Doel is dat zoveel mogelijk landbouwmachines met deze sticker uitgerust worden. Degene die de sticker plakt ziet namelijk ook de begeleidende tips voor gedrag en techniek om zo veilig mogelijk te rijden met landbouwvoertuigen. Hiermee is de bestuurder een ‘heer in het agroverkeer’ en worden overlast, irritatie, schade en ongelukken met medeweggebruikers voorkomen of beperkt.

CUMELA toont botsabsorbers
Tot slot toont de branchevereniging voor loonwerkers CUMELA – ook actief met verkeersveiligheid van landbouwverkeer – vier botsabsorbers. Dit zijn opzetstukken die voorop de trekker gemonteerd en gedragen worden en die bij een frontale botsing met mens of voertuig de schade drastisch beperkt.

3.000 landbouwmachines van 450 merken
Op AgroTechniek Holland, het grootste outdoor agro evenement van Nederland van 10 t/m 13 september in Biddinghuizen, worden ruim 3.000 landbouwmachines van meer dan 450 merken getoond door zo’n 260 fabrikanten, importeurs en dealers. Naast de 3.000 nieuwste trekkers, werktuigen, oogstmachines, melktechniek en stalinrichting is er ook een TrekkerParcours waar boeren gratis testritten kunnen maken op de allernieuwste trekkers en talrijke innovaties die meedingen naar de noviteitenprijs Bronzen Sikkel. Nieuw dit jaar zijn het Energiepaviljoen en de dagelijkse demonstraties oogsten, veldspuiten en grondbewerking.

Dit tweejaarlijkse evenement voor loonwerkers, akkerbouwers en melkveehouders is van woensdag 10 tot en met zaterdag 13 september dagelijks open van 10 tot 17 uur. De entree is gratis op vertoon van een relatiekaart. Bij de kassa is de toegangsprijs € 19,50 per persoon en voor kinderen tot 12 jaar gratis. Wie vooraf een online ticket aanschaft via www.agrotechniekholland.nl krijgt € 2,- korting en betaalt dus € 17,50 per persoon. Agrarische studenten hebben gratis toegang, mits aangemeld via de school. Parkeren is gratis. Actuele informatie, waaronder een deelnemers- en merkenlijst, noviteitenoverzicht en de plattegrond is te vinden op www.agrotechniekholland.nl.  

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten