Nieuws

27 januari 2016: themadag EU 167/2013 en RMI

fedecom

Op 27 januari aanstaande organiseert Fedecom van 11.00 – 16.00 uur een themadag in Nieuwegein omtrent de goedkeuring van en het markttoezicht op landbouw- en bosbouwvoertuigen in het kader van EU Verordening 167/2013. Deze themadag is speciaal bedoeld voor fabrikanten en importeurs, ook dealers zijn van harte welkom.

De verordening 167/2013 wordt met ingang van 1 januari 2016 van toepassing voor alle nieuwe typen en 24 maanden later, vanaf 1 januari 2018, voor alle voertuigcategorieën. Het betreft trekkers (categorieën T en C), aanhangwagens (categorie R) en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (categorie S). Fabrikanten wordt de mogelijkheid geboden op vrijwillige basis voor alle relevante categorieën EU-typegoedkeuring van gehele voertuigen aan te vragen, zodat zij via de EU-typegoedkeuring van de voordelen van de interne markt kunnen profiteren.

De implementatie van deze verordening stelt fabrikanten voor een grote uitdaging in zowel tijd als geld. Kernthema’s zijn:

  1. Veiligheid zoals remmen, stuurinrichting en in relatie tot wegverkeer massa, afmetingen en scherpe/uitstekende delen;
  2. Nieuwe typegoedkeuringen;
  3. Ontwikkelen van generieke diagnose tools (RMI*) en;
  4. Harmonisatie van communicatie protocollen.

De kernthema’s worden in begrijpelijke bewoordingen door verschillende inleiders uiteengezet:

  • Ivo Hostens, CEMA; EU wet- en regelgeving
  • Anton van der Heijden, RDW; (Nationale) Typegoedkeuring en Regeling Voertuigen
  • Arnold Koopmans; RMI*

RMI: Repair and Maintenance Information
Als onderdeel van harmonisatie met andere automotive sectoren stelt de Europese Commissie nieuwe regels, die fabrikanten verplichten om vanaf 2018 reparatie- en onderhoudsinformatie (RMI) ook aan onafhankelijke handelaren, reparateurs en onafhankelijke marktdeelnemers te verstrekken zodat zij reparatie- en onderhoudswerkzaamheden uit kunnen voeren aan alle landbouwvoertuigen. Zij moeten dan via websites en een gestandaardiseerd format snel en makkelijk niet-discriminatoire toegang tot reparatie- en onderhoudsinformatie hebben. Software die essentieel is voor de goede werking van het veiligheids- en milieucontrolesysteem mag door fabrikanten worden beschermd tegen niet-geautoriseerde manipulatie. Fabrikanten van kleine productievolumes kunnen gebruik maken van de vrijstelling voor het aanbieden aan ‘onafhankelijke marktdeelnemers’. Heeft u belangstelling, meld u zich dan vóór 15 januari aan: secretariaat@fedecom.nl

Please follow and like us:
RSS
Nieuwsberichten