Dossier Kentekening

Kentekenen tractoren en voertuigen met een beperkte snelheid

fedecom

Het kenteken gaat gelden voor tractoren en machines met een beperkte snelheid. Uitzonderingen op de kentekenplicht vormen die voertuigen die, inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant, niet breder zijn dan 130 cm en de volgende functionaliteiten hebben: maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Daarnaast mogen deze motorrijtuigen niet voorzien zijn van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken. M.b.t. de uitzondering van heftrucks wordt nog onderhandeld. Kortom, kenteken- en T-rijbewijsplicht gaat dus gelden voor het rijden op de openbare weg en voor dezelfde voertuigcategorieën.

Getrokken voertuigen en aangekoppelde werktuigen krijgen een volgkenteken, tenzij het kenteken van het trekkende voertuig zichtbaar is.

De klankbordgroep buigt zich, onder leiding van het ministerie van I&M en de RDW, over de kosten van de zogenaamde conversie (huidige voertuigen en voertuigcombinatie voorzien van een kenteken). In opdracht van hen verkennen LTO en Fedecom de kosten van het bevestigen van kentekenplaten op voertuigen en voertuigcombinaties.

Het ministerie zendt naar verwachting medio januari 2014 de brief met de voorstellen naar de 2e kamer.  Inwerkingtreding wordt naar verwachting medio 2016.

Please follow and like us:
RSS