Blog

Beursberichten

fedecom

“Er was en is dit najaar weer heel veel te beleven wat betreft evenementen en vakbeurzen. In onze branche en binnen een straal van 400 km alleen al Potato Europe, GroenTechniek Holland, Agritechnica, Landbouwvakbeurs Assen, Rundveedagen in Hardenberg en in Gorinchem, Agribex. En dan zal ik er vast nog een aantal zijn vergeten…

Wie verwacht dat de organisatoren van dit soort ‘traditionele’ platforms elkaar meer zouden opzoeken om een sterker concept neer te zetten ten opzichte van de digitale platforms, mediapartijen en beursorganisaties, komt bedrogen uit. In de wereld van de beurzen is de concurrentie heviger dan ooit tevoren en zijn hallenbazen en beursorganisaties meer dan ooit bezig exposanten (de gebruikers van de meters) op kosten te jagen. Vervelend bijeffect is dat de beursagenda overvol is, en dat de kwaliteit van de events er niet echt op vooruit gaat. Een kleine greep uit de opvallende gebeurtenissen.

Potato Europe, een internationaal event bedoeld om de Nederlandse en Europese aardappelindustrie van machinefabrikanten tot fritesproducenten en aardappelmarketeers te promoten. Door het slechte weer moest de eerste dag worden afgelast en vielen de rooidemo’s de volgende dag grotendeels in het water, konden bezoekers de buitenstands bijna niet bezoeken en kwamen een heleboel bezoekers na urenlang wachten uiteindelijk toch nog bij de stands van handel, verwerkers en adviesbureaus terecht. Hoe gaan we het geschonden blazoen van de Nederlandse aardappelindustrie herstellen? Is een aantal essentiële partijen bereid de handen ineen te slaan en met ter zake kundigen de verantwoordelijkheid te nemen om het aardappelevent kwalitatief onderscheidend neer te zetten? Fedecom is in elk geval bereid die stap te zetten.

Een ander geval is de Landbouwvakbeurs Assen. Daar spreekt de rechter uit in een conflict tussen huurder en verhuurder van de TT Hall, dat de huurder gedwongen plaats moet maken. Dit betekent dat de Landbouwvakbeurs van 28 november t/m 1 december door een andere partij dan de huurder georganiseerd moet worden. Nu is het wel zo dat exposanten met de oorspronkelijke huurder afspraken over inrichting en betalingen zijn overeengekomen. Wie gaat dat oplossen? Hier heeft Fedecom in het belang van de betreffende regionale dealers, importeurs en fabrikanten het initiatief genomen. De belangrijkste overweging hierbij is om rust en regie in de beursagenda te bewerkstelligen.

Onze vakbeurs GroenTechniek Holland op het Walibi terrein medio september, was een goed georganiseerde show en vakbeurs die er ondanks storm en veel regen, groen en verzorgd uitzag. Weliswaar met minder bezoekers, maar exposanten die met interessante klant- en prospectcontacten, met een goed gevoel op de beurs terugkijken. Uiteraard valt er een aantal zaken voor een volgende editie te verbeteren. Het mooie van de GTH is dat deze, net als de ATH, wordt opgezet voor, door en met Fedecom leden. Er zijn geen hoge kosten vanwege dure beursorganisaties of hallenverhuurders die het financiële resultaat voor zichzelf gebruiken. Het resultaat blijft beschikbaar voor ledenactiviteiten.

Fedecom neemt haar verantwoordelijkheid in vakbeurzen. Het effect en het resultaat ervan zouden nog veel groter kunnen zijn als onze leden de promotie op de vakbeurs maximaal weten te koppelen aan de eigen marketingactiviteiten. En als we met z’n allen de afnemers en gebruikers met hun wensen en verwachtingen centraal stellen bij het showen en het demonstreren van machines, kan papier en internet niet op tegen een echte vakbeurs van en door de branche.”

Gerard Heerink
directeur Fedecom

heerink@fedecom.nl

Please follow and like us:
RSS